Stalo sa 31. mája

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 18:13 • 2 min
Stalo sa 31. mája

Stalo sa 31. mája - Life style Narodenia 1923 - narodilo sa monacké knieža Rainier III.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1923 - narodilo sa monacké knieža Rainier III. z dynastie Grimaldiovcov, ktorá na území Monaka vládne od roku 1297. Moci sa ujal v máji 1949. V roku 1956 sa oženil s americkou filmovou hviezdou Grace Kelly a mali spolu tri deti - Caroline, Alberta a Stéphanie. Zomrel v roku 2005.
1930 - narodil sa americký herec a režisér Clint Eastwood. Začínal ako predstaviteľ drsných hrdinov vo westernoch Pre hrsť dolárov, Dobrý, zlý a škaredý alebo akčných filmoch Drsný Harry a i. Na svojom konte má štyri Oscary ako režisér a producent filmov Nezmieriteľní a Million Dollar Baby. V roku 1995 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Z ďalších filmov, v ktorých si zahral: Biely jazdec, Zelenáč, Dokonalý svet, Madisonské mosty, Gran Torino. Režíroval napríklad aj snímky Tajomná rieka, Listy z Iwo Jimy, Zástavy našich otcov, Výmena, Invictus a i.
1945 - narodil sa nemecký dramatik a režisér Rainer Werner Fassbinder, predstaviteľ novej nemeckej vlny. Tvorca sociálnych drám a historických reminiscencií: Katzelmacher, Strach jesť duše, Effi Briestová, Manželstvo Márie Braunovej, Lola, Túžba Veroniky Vossovej, Lily Marleen. Zomrel v roku 1982.
1965 - narodila sa americká herečka Brooke Shields, ktorá sa ako 16-ročná preslávila stvárnením hlavnej úlohy vo filme Modrá lagúna. Jej prvým manželom bol americký tenista Andre Agassi. Z ďalších filmov: Nespútaná divočina, Ženích na úteku, Zločiny čiernej ruže. Zahrala si aj v seriáloch Správna Susan, Tie roky sedemdesiate... či Lipstick Jungle.
1976 - narodil sa írsky herec Colin Farrell. V Hollywoode debutoval vojnovou drámou Tábor tigrov. Nasledovali úlohy v rôznorodých snímkach ako sci-fi Minority Report, triler Telefónna búdka, komiksová adaptácia Daredevil, akčná krimi Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), historický veľkofilm Alexander Veľký, či filmové spracovanie úspešného kriminálneho seriálu Miami Vice. Najväčší úspech mu zatiaľ priniesla čierna komédia V Brugách, za ktorú v roku 2009 získal Zlatý glóbus. Zahral si aj vo filmoch Hartova vojna, Nový svet, Spýtaj sa prachu, Česť a sláva, Ondine, Imaginarium Dr. Parnassa, Crazy Heart, Šéfovia na zabitie a i.
Úmrtia
2006 - zomrel český herec Boris Rösner, dlhoročný člen Národného divadla v Prahe. Účinkoval v mnohých televíznych inscenáciách: Doktor Kazisvět, Hodina tance a lásky, rozprávkach a filmoch pre mládež: Chobotnice z druhého patra, Sedmero krkavců a filmoch: Černí baroni, Milenec lady Chatterleyové. Narodil sa v roku 1951.
2009 - zomrela posledná pasažierka z Titanicu Elizabeth Gladys Millvina Dean. Na neúspešnej plavbe cez Atlantický oceán sa zúčastnila len ako dvojmesačné dieťa spolu so svojimi rodičmi a bratom. Jej otec zrážku lode s ľadovcom neprežil a matka s deťmi sa vrátili späť do Anglicka. Jej popol rozprášili do prístavných vôd v Southamptone, kde v roku 1912 odštartovala slávna loď svoju jedinú plavbu.
Ostatné udalosti
1970 - v Peru zahynulo pod lavínou, ktorú zapríčinilo silné zemetrasenie, 14 česko-slovenských horolezcov. Členovia expedície Peru ´70 chceli zdolať najvyšší vrch krajiny Huascarán Sud (6768 m). Od začiatku sprevádzali výpravu komplikácie a 18. mája nešťastne zahynul jej člen Ivan Bortel. Zemetrasenie a následná lavína, ktorá členov expedície zastihla v základnom tábore, zničili celé údolie pod horou Huascarán. Zahynulo približne 75 000 ľudí.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies