Stalo sa 24. januára

NETKY.SK • 24 Január 2013, 08:37 • 2 min
Stalo sa 24. januára

Stalo sa 24. januára - Life style Narodenia 1941 - narodil sa americký spevák a hudobník Neil Diamond.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1941 - narodil sa americký spevák a hudobník Neil Diamond. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Cracklin Rosie, Song Sung Blue, Desiree, You Don't Bring Me Flowers, Love On The Rocks, America, Yesterday's Songs, Heartlight. Na celom svete predal viac než 115 miliónov kópií svojich albumov a v roku 2011 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

1943 - narodila sa americká herečka Sharon Tate. Hrala napríklad vo filme Údolie bábik. Pri nakrúcaní Plesu upírov v roku 1967 sa zoznámila s režisérom Romanom Polańským, vzali sa v januári 1968. Tehotnú ju 9. augusta 1969 brutálne zavraždila skupina fanatikov združených okolo Charlesa Mansona. Spolu s ňou zavraždili aj ďalších štyroch ľudí. Všetci členovia tzv. Mansonovej rodiny si odpykávajú doživotný trest. 

1950 - narodil sa francúzsky herec Daniel Auteuil. Z filmografie: Jean od Floretty, Manon od prameňa, Kráľovná Margot, Ôsmy deň, Hrbáč, Dievča na moste, Prekliatie ostrova St. Pierre, Markíz de Sade, Nepriateľ, Vojna policajtov, Utajený a i. 

1961 - narodila sa americká herečka nemeckého pôvodu Nastassja Kinski. Začínala vo filme režiséra Wima Wendersa Falošný pohyb. Roman Polański z nej v roku 1979 urobil medzinárodnú hviezdu, keď ju obsadil do titulnej úlohy filmu Tess. Medzi jej ďalšie filmy patria: Mačací ľudia, Paríž, Texas, Neverne tvoja, Tak ďaleko, tak blízko, Osudové zrýchlenie, Deň otcov, Susanin plán, Podoby lásky, Jarné vody, Moje druhé ja, Inland Empire. Dcéra nemeckého herca Klausa Kinského. 

1979 - narodila sa herečka a speváčka Zuzana Norisová. Začínala v Divadle A. Bagara v Nitre, v súčasnosti žije v Prahe, kde vystupuje najmä v muzikáloch. Spolupracuje s divadlami Kalich, Divadlo na Vinohradech, Činoherní klub a Broadway. Vo filme Rebelové Filipa Renča stvárnila hlavnú postavu. Hrala i vo filme Jánošík - Pravdivá história a v televíznych seriáloch, napr. Strážce duší, Letiště, Soukromé pasti a i. 

Úmrtia 

41 - bol zavraždený rímsky cisár Caligula, celým menom Gaius Julius Ceasar Germanicus Caligula. Vyznačoval sa tyranskou vládou a despotickým správaním. Vládol od roku 37 ako Tiberiov nástupca. Po jeho smrti prétoriánska garda vyhlásila za nového rímskeho cisára príslušníka starého patricijského rodu Claudia. Caligula sa narodil v roku 12. 

1920 - zomrel taliansky maliar a sochár Amedeo Modigliani. Bol hlavným predstaviteľom École de Paris. Vytvoril si vlastný osobitý prejav, založený na sugestívnej farebnosti. Narodil sa v roku 1884. 

1983 - zomrel americký režisér maďarského pôvodu George Cukor. Začínal ako divadelný režisér na Broadwayi a od roku 1930 nakrútil vyše 50 filmov. Tvorca adaptácií diel svetovej literatúry: David Copperfield, Rómeo a Júlia, Dáma s kaméliami, Plynové lampy a romantických komédií: Adamove rebro, Zrodila sa hviezda, Modrý vták. Za muzikál My Fair Lady v hlavnej úlohe s Audrey Hepburn získal v roku 1965 Oscara. Narodil sa v roku 1889. 

2005 - zomrela paralympionička Katarína Brandoburová. Tlmočníčka a prekladateľka, ktorá do paralympijského športového sveta vstúpila po nadkolennej amputácii ľavej nohy ako reprezentantka v atletike. Od roku 1981 mnohonásobná majsterka ČSFR a SR a držiteľka viacerých medailí z medzinárodných šampionátov v hode diskom, oštepom a vrhu guľou. V rokoch 1997 - 2002 pôsobila ako generálna tajomníčka Slovenského paralympijského výboru (SPV). Narodila sa v roku 1958. 

Ostatné udalosti 

2011 - pri samovražednom útoku na moskovské letisko Domodedovo zahynulo 37 ľudí a ďalších asi 180 bolo zranených.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies