Stalo sa 2. mája

NETKY.SK • 2 Máj 2012, 06:05 • 2 min
Stalo sa 2. mája

Stalo sa 2. mája - Life style Narodenia 1942 - narodil sa český rockový hudobník Petr Janda, frontman kapely Olympic.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1942 - narodil sa český rockový hudobník Petr Janda, frontman kapely Olympic.
1946 - narodil sa britský herec David Suchet, známy predovšetkým ako predstaviteľ Hercula Poirota v televíznych detektívnych filmoch. Hral tiež vo filmoch: Dokonalá vražda, Pinocchio a i.
1961 - narodil sa britský režisér Stephen Daldry. Za filmy Billy Elliot, Hodiny a Predčítač bol nominovaný na Oscara. Ďalšie filmy: Eight, Extremely Loud and Incredibly Close.
1975 - narodil sa anglický futbalista David Beckham. Bývalý kapitán anglickej futbalovej reprezentácie, hral za Manchester United, Real Madrid, AC Miláno, v súčasnosti je hráčom Los Angeles Galaxy.
1985 - narodila sa britská speváčka a módna návrhárka Lily Allen, vl. m. Lily Rose Beatrice Cooper. Albumy: Alright, Still ,It's Not Me, It's You.
Úmrtia
1519 - zomrel taliansky renesančný maliar, architekt, hudobník, vynálezca, staviteľ a sochár Leonardo da Vinci. Najznámejšie diela: Mona Lisa, Vitruviánsky muž, Posledná večera, Klaňanie troch kráľov, Dáma s hranostajom, Svätá rodina. Zakladateľ vedeckej a technickej ilustrácie, pripravoval veľké dielo o anatómii človeka, skúmal optiku, hydrostatiku a vynašiel mnoho strojových častí, strojov a zariadení, napr. lietadlo, ponorku, padák, tank, opakovacie delo. Narodil sa v roku 1452.
1995 - zomrel hudobník, spevák a tvorca filmovej hudby Dezider (Dežo) Ursiny. Jedna z najuznávanejších osobností slovenskej hudby. Zakladateľ bigbeatovej skupiny Beatman, jednej z prvých na Slovensku. Neskôr pôsobil v skupinách The Soulman, The New Soulman a v roku 1970 vytvoril skupinu Provisorium. Skladal tiež filmovú hudby a je autorom hudby k muzikálom Neberte nám princeznú a Niekto ako ja. Albumy: Provisorium, Pevnina detstva, Nové mapy ticha, Zelená, Na ceste domov, Momentky. Narodil sa v roku 1947.
Ostatné udalosti
1896 - v Budapešti dali do prevádzky prvé metro na európskom kontinente, ktoré je po londýnskom metre druhé najstaršie na svete.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies