Stalo sa 12. septembra

NETKY.SK • 11 September 2012, 11:49 • 2 min
Stalo sa 12. septembra

Stalo sa 12. septembra - Life style 12.

slovakia

left justify in out

img

12. septembra 

Narodenia 

1888 - narodil sa francúzsky šansoniér, muzikálový spevák a herec Maurice Chevalier. Pôsobil na popredných parížskych revuálnych scénach, vystupoval v Casino de Paris, uplatnil sa i vo filme. V roku 1959 mu udelili Oscara za celoživotný prínos zábavnému priemyslu. Zomrel v roku 1972. 

1935 - narodil sa najlepší slovenský futbalista 20. storočia Ján Popluhár. S futbalom začal v rodnom Bernolákove, neskôr hrával za ČH Brno, Zbrojovku Brno či francúzsky Olympique Lyon, no najslávnejšiu časť futbalovej kariéry prežil v Slovane Bratislava. V reprezentácii Československa si zahral na MS 1958 vo Švédsku, pozíciu jedného z najlepších futbalových obrancov na svete potvrdil na majstrovstvách Európy v roku 1960 vo Francúzsku, keď s výberom Československa získal bronz. Na MS 1962 sa stal vicemajstrom sveta, keď vo finále prehralo Československo s Brazíliou 1:3. V národnom drese odohral spolu 62 stretnutí. Po ukončení hráčskej kariéry sa stal hrajúcim trénerom v Slovane Viedeň. V roku 2000 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu Slovenska 20. storočia a o dva roky neskôr mu vtedajší prezident SR udelil Rád Ľudovíta Štúra I. triedy. Zomrel v roku 2011. 

1944 - narodil sa americký soulový spevák Barry White, vl. m. Barry Eugene Carter. Pôsobil ako sólový interpret a tiež ako člen The Love Unlimited Orchestra. Medzi jeho najznámejšie hity patria skladby You're the First, the Last, My Everything a Can't Get Enough of Your Love, Babe. Zomrel v roku 2003. 

1952 - narodil sa český herec Jan Hartl. Z filmografie: Tajemství hradu v Karpatech, Opera ve vinici, Kopretiny pro zámeckou paní, Vesničko má, středisková, Konec starých časů, Konto separato, Dvojrole, Otesánek, Modrý tygr a i. 

1956 - narodila sa speváčka Marika Gombitová. Kariéru začala so skupinou Modus, spolupracovala s textárom Kamilom Peterajom, Jankom Lehotským a Mirom Žbirkom. Najznámejšie albumy: Môj malý príbeh, Slnečný kalendár. 

1957 - narodila sa britská herečka Rachel Ward, známa najmä vďaka televíznemu seriálu Vtáky v tŕní. Z ďalšej filmografie: Krištof Kolumbus, Šíre Sargasové more, Vojna dobytkárov a i. 

1957 - narodil sa nemecký hudobný skladateľ Hans Zimmer. Je autorom hudby k viac ako stovke filmov, medzi ktorými sú napríklad Rain Man, Šofér slečny Daisy, Thelma a Louise, Leví kráľ, Kazateľova žena, Tak dobre ako sa len dá, Tenká červená čiara, Princ egyptský, Gladiátor, Pearl Harbor, Čierny jastrab zostrelený, Kruh, Madagaskar, Batman začína, Da Vinciho kód, Temný rytier, Kung Fu Panda, Sherlock Holmes, Počiatok, Rango alebo Návrat Temného rytiera. Za Levieho kráľa získal Oscara za najlepšiu pôvodnú hudbu, na konte má aj ďalších osem nominácií an cenu Akadémie. Získal tiež štyri ceny Grammy. 

1967 - narodil sa britský herec Jason Statham. Z filmografie: Zbaľ prachy a vypadni!, Podfu(c)k, Kuriér, Lúpež po taliansky, Collateral, Kuriér 2, Zastaneš a neprežiješ, Rallye smrti, Kuriér 3, Bankový kuriér, Expendables, Elitní zabijaci, Expendables 2. 

1980 - narodil sa bývalý čínsky basketbalista Yao Ming. Kariéru odštartoval v klube Shanghai Sharks, v roku 2002 ho potom draftoval tím NBA Houston Rockets, v ktorom pôsobil až do roku 2011. V júli 2011 pre opakované zranenia ukončil aktívnu kariéru. 

1981 - narodil sa americká speváčka a herečka Jennifer Hudson. Na svojom konte má albumy Jennifer Hudson a I Remember Me. V roku 2007 získala Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v snímke Dreamgirls. 

Úmrtia 

1992 - zomrel americký herec Anthony Perkins. Známy predovšetkým z filmu Alfreda Hitchcocka Psycho, v ktorom si zahral psychopata Normana Batesa. Túto postavu stvárnil tiež v pokračovaniach Psycho II, Psycho III a Psycho IV - Začiatok. Účinkoval aj vo filmoch: Hlava 22, Vražda v Orient exprese a i. Zomrel na komplikácie spôsobené chorobou AIDS. Narodil sa v roku 1932. 

1995- zomrel britský herec Jeremy Brett, ktorý sa preslávil predovšetkým stvárnením detektíva Sherlocka Holmesa v sérii televíznych filmov. Narodil sa v roku 1933. 

2003 - zomrel americký country spevák a hudobník Johnny Cash. K jeho najznámejším hitom patrili napríklad Cry! Cry! Cry!, I Walk the Line, Ring of Fire, Man in Black. V roku 1980 sa stal ako 48-ročný najmladším žijúcim umelcom uvedeným do Siene slávy country hudby. Jeho druhou manželkou bola speváčka a textárka June Carter. Narodil sa v roku 1932. 

2010 - zomrel francúzsky filmový režisér Claude Chabrol, jeden zo zakladateľov francúzskej novej vlny. Začínal ako filmový kritik. Inšpiroval sa tvorbou britského režiséra Alfreda Hitchcocka a ako režisér debutoval v roku 1958 filmom Krásny Serge, ktorý je považovaný za jednu prvých snímok novej vlny vo Francúzsku. Medzi jeho ďalšie významné filmy patria Beštia musí zomrieť, Mäsiar, Nevinní so špinavými rukami, Tiché dni v Clichy, Pani Bovaryová, Obrad. Európska filmová akadémia mu v roku 2003 udelila Európsku filmovú cenu za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1930. 

Ostatné udalosti 

1940 - v jaskyni Lascaux pri obci Montignac v juhozápadnom Francúzsku objavili jedinečnú kolekciu prehistorických nástenných malieb. Komplex jaskýň je od roku 1979 súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. 

1953 - konala sa svadba Johna F. Kennedyho a Jacqueline Bouvier. 

2005 - v Hongkongu otvorili piaty Disneyland na svete.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies