Stalo sa 1. júla

NETKY.SK • 30 Jún 2012, 21:57 • 2 min
Stalo sa 1. júla

Stalo sa 1. júla - Life style Narodenia 1899 - narodil sa český herec a spisovateľ Jindřich Plachta, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1899 - narodil sa český herec a spisovateľ Jindřich Plachta, vl. m. Jindřich Šolle. Pôsobil v pražských kabaretoch a divadlách - Divadlo V. Buriana, Osvobozené divadlo a i. Uplatnenie však našiel najmä vo filmoch ako napr. Muži v offsidu, Před maturitou, Anton Špelec, ostrostřelec, Filosofská historie, Cesta do hlubin študákovy duše, Prstýnek, Řeka čaruje. Zomrel v roku 1951.
1902 - narodil sa americký režisér William Wyler. Bol 12-krát nominovaný na Oscara a z toho trikrát ho získal - v roku 1943 za film Mrs. Miniver, v roku 1947 za Najlepšie roky nášho života a v roku 1960 za snímku Ben Hur. Za tento film získal aj Zlatý glóbus v kategórii najlepšia réžia. Z ďalších jeho úspešných snímok: Prázdniny v Ríme, Zberateľ, Ako ukradnúť Venušu, Funny Girl. V roku 1966 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Zomrel v roku 1981.
1923 - narodil sa český herec Vladimír Ráž. Od roku 1954 bol členom Národního divadla v Prahe, uplatnil sa najmä vo veršovaných hrách. Stvárnil kráľa Miroslava vo filme Pyšná princezná. Ďalšie filmy: Tajemství krve, Byl jednou jeden král, Psohlavci, Hrátky s čertem, Romeo, Julie a tma, hral tiež v seriáli Sňatky z rozumu. Zomrel v roku 2000.
1934 - narodil sa americký režisér a herec Sydney Pollack. Autor desiatok úspešných filmov najrôznejších žánrov. V roku 1986 získal dva Oscary ako režisér a producent filmu Spomienky na Afriku. Ďalej nakrútil filmy: Lovci skalpov, Kone sa tiež strieľajú, Jeremiah Johnson, Takí sme boli, Tri dni Kondora, Elektrický jazdec, Tootsie, Havana, Firma, Sabrina, Náhodné stretnutie, Tlmočníčka a i. Pollack bol pôvodne herec, účinkoval napríklad vo filmoch: Smrť jej pristane, Manželia a manželky, Hráč, Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň, Irónia osudu, Michael Clayton, Ako ukradnúť nevestu. Zomrel v roku 2008.
1945 - narodila sa americká speváčka Debbie Harry. Začínala vo folkovej formácii Wind In The Willows, neskôr bola speváčkou v skupine Blondie. Vydala tiež päť sóloviek: KooKoo, Rockbird, Def, Dumb & Blonde, Debravation, Necessary Evil.
1952 - narodil sa kanadský herec a scenárista Dan Aykroyd. Filmy: Bratia Bluesovci, Výmena, Krotitelia duchov, Indiana Jones a Chrám skazy, Takí istí špióni ako my, Šofér slečny Daisy, Krotitelia duchov II, Moja prvá láska, Sliediči, Chaplin, Moji drahí Američania, Blues Brothers 2000, Prekliatie žltozeleného škorpióna, 50x a stále po prvý raz a i.
1961 - narodila sa princezná Diana. V rokoch 1981 - 1996 bola vydatá za britského princa Charlesa, matka princov Williama a Harryho. Zomrela v roku 1997 pri automobilovej nehode v Paríži.
1961 - narodil sa bývalý americký šprintér a skokan do diaľky Carl Lewis, svetový Športovec i Atlét 20. storočia, deväťnásobný olympijský víťaz. Na OH 1984 v Los Angeles vybojoval štyri zlaté medaily (100 m, 200 m, 4x100 m a diaľka) a o štyri roky neskôr v Soule bol najlepší na stovke aj v diaľke. Na OH 1992 v Barcelone vybojoval zlato v diaľke a v štafete na 4x100 metrov a na OH 1996 v Atlante ukončil svoje účinkovanie pod piatimi kruhmi víťazstvom v skoku do diaľky. Na svetových šampionátoch získal 8 zlatých medailí, jedenásťkrát prekonal svetové rekordy.
1967 - narodila sa kanadská herečka Pamela Anderson, známa predovšetkým zo seriálu Baywatch. Účinkovala tiež v seriáloch Majster Tim a V.I.P. - Agentúra Vallery Ironsovej.
1971 - narodila sa americká rapperka Missy Elliott, vl. m. Melissa Arnette Elliott. Albumy: Supa Dupa Fly, Da Real World, Miss E... So Addictive, Under Construction, This Is Not A Test!, The Cookbook.
1972 - narodila sa anglická herečka Claire Forlani. Z filmografie: Basquiat, Zoznámte sa, Joe Black, Elita, Hooligans, V mene kráľa. Účinkovala aj v seriáli C.S.I.: Kriminálka New York.
1977 - narodila sa americká modelka a herečka Liv Tyler. Známou sa stala účinkovaním v dráme Zvodná krása. Ďalej hrala napríklad vo filmoch Empire Records, Armageddon, Onegin, Začalo sa to jednej horúcej noci, Otcom na plný úväzok, Samotár Jim, Oni, Neuveriteľný Hulk a iných a trilógii Pán prsteňov. Dcéra frontmana skupiny Aerosmith Stevena Tylera.
Úmrtia
2004 - zomrel americký herec Marlon Brando. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Električka zvaná túžba, Viva Zapata!, Julius Ceasar, Vzbura na Bounty, Štvanica, Grófka z Hongkongu, Ostrov v ohni, Posledné tango v Paríži, Dnešná apokalypsa, Don Juan DeMarco, Ostrov Dr. Moreaua. Získal dva Oscary za herecké výkony v hlavných úlohách - v roku 1955 za drámu V prístave a v roku 1973 za stvárnenie Dona Vita Corleoneho v legendárnom Krstnom otcovi. Narodil sa v roku 1924.
Ostatné udalosti
1903 - v Paríži odštartovali prvý ročník Tour de France, najstarších a najväčších etapových cyklistických pretekov. Ich organizátorom bol športový novinár, vydavateľ a bývalý cyklista Henri Desgrange, prvým víťazom sa stal Francúz Maurice Garin. Premiérový ročník mal 2428 km a šesť etáp s priemernou dĺžkou 400 km, na jeho štart sa postavilo 60 pretekárov. Najdlhšia bola záverečná 6. etapa z Nantes do Paríža (471 km).
1930 - na trase Praha - Bratislava - Záhreb otvorili prvú zahraničnú linku Československých aerolínií (ČSA).
1997 - britská korunná kolónia Hongkong sa vrátila pod čínsku suverenitu a dnes má štatút autonómnej oblasti. ´

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies