Stalo sa 1. augusta

NETKY.SK • 1 August 2012, 18:57 • 2 min
Stalo sa 1. augusta

Stalo sa 1. augusta - Life style Narodenia 1936 - narodil sa francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1936 - narodil sa francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent. Prax získal v Diorovom salóne a v roku 1962 si otvoril vlastný módny dom. Autor nových siluet, napríklad lichobežníkovej, modelov v štýle pop-artu, indiánskych úborov, safari kostýmov. Tvoril divadelné kostýmy, spolupracoval s filmovými tvorcami. V januári 2002 usporiadal v Paríži rozlúčkovú módny prehliadku. Bol považovaný za posledného z generácie, ktorá spravila Paríž hlavným mestom sveta módy, do ktorej patrili Christian Dior a Coco Chanel. Zomrel v roku 2008.
1943 - narodil sa kameraman Jozef "Dodo" Šimončič. Spolupracoval na významných filmoch s režisérmi Elom Havettom: Slávnosť v botanickej záhrade, Ľalie poľné, s Jurajom Herzom: Sladké hry minulého leta, Petrolejové lampy a Dušanom Hanákom: Ružové sny. Nakrútil mnohé televízne filmy a inscenácie. Z novších celovečerných filmov: Modré z neba, Všichni moji blízcí.
1951 - narodila sa herečka a spisovateľka Milka Zimková. Pôsobila v Divadle pre deti a mládež v Trnave, niekoľko rokov sa však venuje divadlu jedného herca. Jej tvorba je inšpirovaná východoslovenským vidiekom, scenáre pre svoje monodrámy si píše sama. Autorka úspešnej knihy Pásla kone na betóne, ktorá bola i sfilmovaná, a jej pokračovania No a čo! Hrala napríklad vo filmoch Kosenie jastrabej lúky, Návrat Jána Petru, Zabudnite na Mozarta a i.
1963 - narodil sa americký rapper a herec Coolio, vl. m. Artis Leon Ivey Jr. Albumy: It Takes a Thief, Gangsta's Paradise, My Soul, Coolio.com, El Cool Magnifico, The Return of the Gangsta, Steal Hear a From The Bottom 2 The Top. Ako herec sa predstavil napríklad vo filmoch Batman a Robin, Parfém, Dracula 3000 a i.
1965 - narodil sa britský režisér Sam Mendes. Držiteľ Oscara za réžiu filmu Americká krása, ktorý bol jeho celovečerným debutom. Film získal aj ďalšie štyri Oscary v kategóriách najlepší film, pôvodný scenár, kamera a herec v hlavnej úlohe (Kevin Spacey). Režíroval aj ďalšie úspešné filmy ako Cesta do zatratenia, Mariňák, Núdzový východ, Všade dobre, prečo byť doma?.
Úmrtia
1987 - zomrela poľsko-americká herečka Pola Negri, vl. m. Barbara Apollonia Chalupiec. Hviezda nemého filmu. Začínala vo Varšave ako baletka, neskôr nakrúcala nemé filmy v Berlíne a Hollywoode. Najznámejšie z nich sú Carmen, Hollywood, Hotel Imperial, Mazurka, Za ostnatým drôtom a i. Narodila sa v roku 1897.
1994 - zomrel filmový režisér Stanislav Barabáš. V rokoch 1946 - 1950 študoval réžiu na FAMU. Pôsobil v Štúdiu dokumentárnych filmov a v Štúdiu hraných filmov v Bratislave. Ako pomocný režisér spolupracoval na filmoch Štyridsaťštyri, Kapitán Dabač a Posledný návrat. Veľký úspech mala adaptácia poviedky F. M. Dostojevského Krotká, v ktorej hrala hlavnú úlohu Magda Vášáryová. Ďalej nakrútil filmy Pieseň o sivom holubovi, Zvony pre bosých, Tango pre medveďa. V roku 1968 emigroval do Rakúska, pôsobil i v Kanade a od roku 1969 v Nemecku, kde nakrútil viac ako dvadsať televíznych filmov (o. i. niektoré časti seriálu Miesto činu). Narodil sa v roku 1924.
2003 - zomrela francúzska herečka Marie Trintignant, dcéra herca Jean-Louisa Trintignanta a jeho druhej manželky, režisérky Nadine Trintignant. Účinkovala napríklad vo filmoch Ženská záležitosť, Krídla slávy, Milenci z Pont-Neuf, Betty, Udavač, Princ z Pacifiku, Harrisonove kvety a i. Zomrela po tom, ako ju zbil jej priateľ Bertrand Cantat. Narodila sa v roku 1962.
Ostatné udalosti
1971 - britský hudobník George Harrison a indický hráč na sitár Ravi Shankar zorganizovali v Madison Square Garden v New Yorku Koncert pre Bangladéš. Vystupovali na ňom napr. Eric Clapton, Bob Dylan, Billy Preston, Ringo Starr a ďalší. Výťažok z neho pomohol obetiam občianskej vojny v tejto ázijskej krajine.
1981 - začala vysielať hudobná televízia MTV.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies