Srdcom Amazonského pralesa povedie diaľnica! Chránené územie sa zmení na stavenisko

NETKY.SK • 17 August 2017, 12:14 • 2 min
Srdcom Amazonského pralesa povedie diaľnica! Chránené územie sa zmení na stavenisko

Bolívia zrušila národnému parku štatút nedotknuteľnosti a napriek vlne odporu postaví v najväčšom pralese sveta diaľnicu.

slovakia

left justify in out

Amazonský prales je najväčším dažďovým lesom sveta. V spoločnosti čoraz viac rezonujú iniciatívy, ktoré majú za úlohu prispievať k jeho ochrane a to nielen preto, že sa významne podieľa na tvorbe kyslíka. Napriek tomu sa stále dejú aj kontroverzné veci. Bolívia sa totiž rozhodla zrušiť nariadenia o ochrane územia vo svojom národnom parku Isiboro Sécure, aby tadiaľ mohla viesť diaľnica.

 

Tento projekt bol už v minulosti veľmi tvrdo odmietaný. Protestovali proti nemu tak ochranári, ako aj miestni domorodci, ktorí sa obávajú narušenia krehkej rovnováhy ekosystému fungujúceho státisíce rokov.

 

Stavba však významne zasiahne aj do životov samotných indiánov obývajúcich túto oblasť. „Toto je začiatok ničenia chránených území v Bolívii a oblasti, kde stále žijú domorodí obyvatelia pralesa. Evo Morales nie je obhajcom matky Zeme, ani domorodých národov. Je obhajcom kapitalizmu a extraktivizmu (ťažba prírodných zdrojov bez rešpektu k prírodným a sociálnym limitom),“ povedal Fernando Vargas, hovorca miestnych.

 

Zákon o ochrane územia, ktorý si v roku 2011 Bolívijčania vydobyli, teda po šiestich rokoch definitívne stratil platnosť. Rozhodol o tom prezident. Momentálne narastajú obavy, že cesta umožní investorom ťažbu ropy, zemného plynu, odlesňovanie a nelegálne pestovanie koky. To by mohlo nepoškvrnené územie úplne zničiť.

 

Diaľnica by mala byť dlhá 305 kilometrov a zasiahne do územia s rozlohou 10-tisíc kilometrov štvorcových.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies