Srbský prezident: Nemecké požiadavky ohľadom Kosova sú neprijateľné

NETKY.SK • 16 Október 2015, 15:26 • 2 min
Srbský prezident: Nemecké požiadavky ohľadom Kosova sú neprijateľné

BELEHRAD - Srbský prezident Tomislav Nikolič prirovnal požiadavku Nemecka na ústupky svojej krajiny v otázke Kosova ako podmienku začatia prístupových rokovaní s EÚ k rakúsko-uhorskému ultimátu voči Srbsku pred vypuknutím prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

"Podmienky Berlína sú ako ultimátum Rakúsko-Uhorska," vyhlásil Nikolič pre dnešné vydanie novín Večernje Novosti. To, že nemecká vláda ďalšie zbližovanie Srbska s EÚ podmieňuje kompromismi v dlhoročnej kosovskej kríze, označil za "absolútne neprijateľné".

 

"Za týchto podmienok je pokračovanie eurointegrácie nemožné," povedal Nikolič. "Ak je cenou to, že uznáme nezávislosť Kosova, potom som proti tomu, aby sme boli v EÚ," citovala ho agentúra DPA.

 

Nikolič sa súčasne podľa agentúry APA vyslovil proti prerušeniu zbližovania svojej krajiny s EÚ s tým, že je na Únii, aby Srbsko odsunulo "na vedľajšiu koľaj", ak si to želá.

 

Podľa srbských médií sú politickí predstavitelia krajiny pobúrení, že Berlín teraz žiada konkrétne ústupky v otázke Kosova. Belehrad by mal zastaviť finančnú podporu srbskej menšiny v Kosove a nabádať jej členov, aby sa integrovali do kosovského štátu, vyplýva podľa týchto správ z písomných požiadaviek Nemecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies