Sprísnenie interrupcií vo Vietname rozhnevalo verejnosť i zdravotníkov

NETKY.SK • 12 Október 2015, 12:58 • 2 min
Sprísnenie interrupcií vo Vietname rozhnevalo verejnosť i zdravotníkov

HANOJ - Návrh na sprísnenie benevolentných zákonov o interrupcii rozhneval vo Vietname verejnosť i zdravotníkov, podľa ktorých budú nové predpisy necitlivé k obetiam znásilnenia a nepraktické.

slovakia

left justify in out

Vietnam v súčasnosti povoľuje interrupcie do 22. týždňa tehotenstva z akéhokoľvek dôvodu s výnimkou výberu pohlavia. Nový zákon zakáže interrupcie po 12. týždni tehotenstva s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo ohrozenia zdravia matky. Odborníci varovali, že návrh predložený ministerstvom zdravotníctva podporí interrupcie načierno. "Tehotné ženy, ktoré nebudú mať prístup k interrupcii, si nájdu túto službu u nelegálnych agentúr, kde je neistá úroveň hygieny a lekárskeho zabezpečenia," citovali noviny Bao Dan Sinh pracovníka úradu pre populáciu a plánovanie rodiny.


Ďalší argumentovali, že povinnosť preukázať znásilnenie je pre obete urážlivá a nepraktická. "Stať sa obeťou znásilnenia je pre obete citlivý a zahanbujúci incident, prečo ich máme ešte nútiť, aby odhalili to, čo chcú udržať v tajnosti?" napísal jeden z čitateľov denníka Tuoi Tre. Požiadavka, aby znásilnenie potvrdil svojím rozhodnutím súd, čo je v súčasnosti jediný prijateľný dôkaz, je "veľmi zložitá", povedal dnes agentúre DPA predseda vietnamského združenia pre plánovanie rodiny dr. Nguyen Ba Thuy. Uviedol však, že v princípe podporuje obmedzenie interrupcií v druhom trimestri tehotenstva. Podľa právnika Luong Van Trunga môže rozhodnutie súdu "trvať dlho, zatiaľ čo interrupciu nemožno odkladať".


Sociológ Nguyen Dinh Cu zase povedal, že cieľom navrhovaných obmedzení je zlikvidovať prax selektívneho prerušenia tehotenstva, ak žena čaká dievča. Táto prax prežíva vo Vietname, Číne a Indii, kde kultúrne zvyklosti uprednostňujú chlapcov, hoci to zákon zakazuje.
Vo Vietname majú lekári zakázané povedať rodičom pohlavie očakávaného dieťaťa, keď ho zistia na prehliadke ultrazvukom. Niektoré matky uvádzajú, že lekári to obchádzajú a používajú slovo "motýľ" na označenie dievčatka a "vtáčik" na označenie chlapca. Vietnam má najvyššie percento interrupcií v Ázii a piate najvyššie vo svete - v priemere 2,5 interrupcie na ženu, napísali vlani noviny Tuoi Tre.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies