Správa NATO: Časť českej armády je v kritickom stave

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 11:19 • 2 min
Správa NATO: Časť českej armády je v kritickom stave

PRAHA - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý dnes pricestoval na návštevu ČR, priviezol so sebou aj správu upozorňujúcu na zlý stav českej armády. Oznámil to dnes server IHNED.cz.

slovakia

left justify in out

Stav časti jednotiek českej armády správa označuje za kritický. Aliancia varuje, že ak ČR neinvestuje viac peňazí do svojej obrany, v prípade skutočnej vojny by nebola ako spojenec veľmi platná. "Ak sa situácia nezmení, Česká republika bude mať vážne problémy poskytnúť svoj primeraný príspevok do aliančných operácií," uvádza sa v dokumente NATO, ktorý získali Hospodářské noviny. 

 

Na "kritickej úrovni" sú podľa správy české jednotky bojovej podpory. Ide napríklad o delostrelcov, protivzdušnú obranu alebo zásobovačov, ktorí majú poskytovať podporu vojakom v prvej línii. Dokument tiež pripomína, že česká armáda musí pokračovať v modernizácii všetkých svojich kľúčových schopností. 

 

Ministerstvo obrany ČR priznalo, že ide o najhoršie hodnotenie českej armády zo strany NATO za ostatných minimálne päť rokov. 

 

Krajiny NATO sa zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP. To však v súčasnosti úplne spĺňajú len USA, Británia, Estónsko a Grécko, zatiaľ čo Francúzsko, Poľsko a Turecko sú tesne pod touto hranicou. Príspevky ČR patria v rámci NATO medzi podpriemerné, uviedol server iDNES.cz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies