Spomienka na teroristické útoky z 11. septembra 2001 sa začala tichom

NETKY.SK • 11 September 2016, 15:41 • 2 min
Spomienka na teroristické útoky z 11. septembra 2001 sa začala tichom

NEW YORK - Spomienková ceremónia pri príležitosti 15. výročia teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 sa začala dnes v New Yorku na tzv. Ground Zero, teda na niekdajšom mieste mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC).

slovakia

left justify in out

Dnešný obrad sa začal minútou ticha a vyzváňaním zvonov o 08.46 h miestneho času (14.46 h SELČ), teda v práve vo chvíli, keď pred 15 rokmi teroristami riadené lietadlo narazilo do severnej veže WTC, nazývaného aj Dvojičky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Po minúte ticha sa príbuzní obetí pustili do čítania mien takmer 3000 ľudí, ktorí 11. septembra 2001 prišli o život, keď štyri dopravné lietadlá unesené teroristami vrazili do Dvojičiek, do sídla ministerstva obrany Pentagón pri hlavnom meste Washington a do poľa v americkom štáte Pensylvánia. Išlo o najtragickejší teroristický útok na americkej pôde.

 

Prezident Barack Obama si obete pripomenul minútou ticha v súkromí v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Obama prednesie príhovor na spomienkovom podujatí v Pentagóne. Stovky ľudí sa očakávajú aj na obrade pri Národnom pamätníku v meste Shanksville v Pensylvánii, ktorý stojí na mieste zrútenia Letu 93.

 

Demokratická nominantka na prezidentský úrad Hillary Clintonová a jej republikánsky súper Donald Trump sa zúčastňujú na obrade pri novom Svetovom obchodnom centre (WTC) v newyorskej štvrti Manhattan, v blízkosti Ground Zero.

 

Po útokoch z 11. septembra 2001 sa začala vojna Spojených štátov proti terorizmu, ktorá trvá dodnes.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies