Návrh zákona o výstavbe nájomného bývania je opäť v parlamente. Sme rodina sľubuje 10 tisíc bytov do piatich rokov

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 11:17 • 2 min
Návrh zákona o výstavbe nájomného bývania je opäť v parlamente. Sme rodina sľubuje 10 tisíc bytov do piatich rokov

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina opätovne predložilo do parlamentu návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania. Ten má zabezpečiť výstavbu 10-tisíc štátnych nájomných bytov do piatich rokov.

slovakia

left justify in out

Pôvodný návrh stiahla strana na žiadosť koaličných partnerov, ktorí sa s ním chceli oboznámiť. Podľa lídra hnutia Borisa Kollára v prípade naštartovania výstavby štátnych nájomných bytov sa ceny nájomného bývania znížia o 30 percent

 

Efektívna výstavba

Je presvedčený, že efektívna výstavba štátnych nájomných bytov si vyžaduje nielen nový stavebný zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého, ktorý má urýchliť stavebné konania, ale aj predmetný návrh zákona.

 

img

 

Ten podľa hnutia už v prvom roku prinesie pri výdavkoch vo výške dvoch miliónov eur do štátneho rozpočtu viac ako 1,5 milióna eur, v druhom roku viac ako 14,7 milióna eur, v treťom roku takmer 20,6 milióna eur a vo štvrtom roku takmer 31 miliónov eur.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Situácia v stavebnom sektore je vážna. Ak vláda nezačne konať, kľúčové stavby zostanú nedostavané a Slovensko nevyčerpá eurofondy!

 

Dostupnejšie bývanie pre mladých ľudí
Podľa vicepremiéra Holého návrh zákon vytvára regulačný rámec na to, aby si mladí ľudia i zamestnanci v štátnom aj súkromnom sektore s priemernými príjmami mohli dovoliť vlastné bývanie.

 

Títo ľudia vplyvom nárastu cien nehnuteľností, ako aj dlhodobou nečinnosťou štátu túto možnosť stratili. Ako dodal Holý, výstavba nájomného bývania sa zrealizuje garanciou štátu, a to bez zaťaženia štátneho rozpočtu a verejných financií.

 

img

 

Naopak, je presvedčený, že výstavba štátnych nájomných bytov bude mať výrazný pozitívny vplyv na štátny rozpočet. Predpokladá, že prvé byty budú môcť byť odovzdané už v roku 2023, pričom verí, že budúcim nájomcom sa odovzdá do roku 2030 okolo 100-tisíc bytov. Výstavba sa bude sústreďovať do krajských miest a do ich okolia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku vznikne nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR

 

Mnohé rodiny sa k hypotékam nedostanú

Cieľom je výstavba nájomných bytov s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania. Na Slovensku aktuálne chýba podľa Miloša Svrčeka približne 220-tisíc bytov, pričom fyzický nedostatok bytového fondu je spôsobený pružnosťou stavebného priemyslu reagovať na neustále rastúci dopyt po bývaní, ktorý brzdí zastaraný stavebný zákon a dĺžka získania stavebného povolenia.

 

img

 

S neustálym rastom cien nehnuteľností a sprísňovaním podmienok na hypotekárnom trhu však narastá skupina obyvateľov, ktorí si aj napriek trvalému príjmu nie sú schopní zabezpečiť vlastné bývanie, alebo táto forma bývania predstavuje z dlhodobého hľadiska neúnosné finančné zaťaženie domácnosti.

 

Bývanie by mohlo byť dostupnejšie
Hnutie je presvedčené, že rozvinutý a diverzifikovaný sektor bývania je nevyhnutným predpokladom pre uspokojenie potrieb všetkých skupín obyvateľstva.

 

Segment nájomného bývania predstavuje na Slovensku iba okrajovú formu bývania. Podľa údajov z Eurostatu za rok 2019 tvorí nájomný sektor iba 9,1 percenta z bytového fondu.

 

img

 

„Nájomné bývanie je preto téma, ktorá v posledných rokoch vzbudzuje čoraz väčšiu pozornosť, a to najmä z dôvodu čoraz väčšej nedostupnosti vlastného bývania pre narastajúcu skupinu obyvateľstva. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa vlastné bývanie stáva nedostupným, je významné zvýšenie trhových cien bytov a súčasne sprísnenie podmienok zo strany Národnej banky Slovenska na získanie hypotekárnych úverov," upozornil Miloš Svrček.
 

Prečítajte si viac: Reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého našla podporu u podnikateľov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona