Čo by mala priniesť novela o cestnej doprave?

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 11:31 • 2 min
Čo by mala priniesť novela o cestnej doprave?

BRATISLAVA - Väčšie kompetencie pre objednávateľov prímestskej dopravy, teda župy. Na dnešnej tlačovej konferencií to oznámil predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič v súvislosti s novelou zákona.

slovakia

left justify in out

Objednávatelia prímestskej dopravy by po schválení novely zákona mali mať napríklad viac kompetencií v oblasti ekonomickej kontroly v prímestskej doprave.

 

img


Po novom by zároveň nemali byť v pozícii podriadených voči dopravcom. Novela je výsledkom činnosti pracovnej skupiny, ktorú vytvorili župy. Pracovnú skupinu rovnako vytvorilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MD SR), s ktorým samosprávne kraje na novele spolupracovali.

 

Novela zákona bude napríklad definovať, že župy môžu dopravcovi nariadiť prevádzkovanie dopravy počas mimoriadnych situácií. Tento krok by mal zabrániť prerušovaniu poskytovania dopravných služieb. Župy budú môcť okrem lepšej kontroly uložiť dopravcov aj vyššie pokuty.

 

img


"Budeme mať v zákone možnosti, kedy môžeme nariadiť dopravu tak, aby to dopravca rešpektoval a nerobil to, čo sa už stalo, že si zvolí občanov ako rukojemníkov za presadenie svojich záujmov," povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.

Župy budú spolu s ministerstvom dopravy pracovať aj na novom samostatnom zákone o verejnej doprave. Ten by mal zjednodušiť verejné obstarávanie v oblasti dopravy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona