Spoločnosť BIOPEL získala ocenenie Energy Globe Award National

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Spoločnosť BIOPEL získala ocenenie Energy Globe Award National

KYSUCKÝ LIESKOVEC - Spoločnosť BIOPEL, a. s., Kysucký Lieskovec získala ocenenie Energy Globe Award National 2018 za projekt Biomasové logistické centrum.

slovakia

left justify in out

Energy Globe Award je prestížnou cenou za projekty v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Informovala Kristína Wimmerová zo spoločnosti BIOPEL. Doplnila, že oficiálne výsledky zverejnili v utorok 5. júna pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.

 

"Víťazstvo spoločnosti BIOPEL, a. s., je súčasne jej nomináciou do celosvetovej súťaže, do ktorej sú zapojení víťazi zo 182 krajín. Veríme, že tento úspech bude inšpiráciou pre ďalšie organizácie, ktoré sa snažia využívať inovatívne riešenia problémov v oblasti životného prostredia," uviedla.

 

Hlavným cieľom slovenského víťazného projektu podľa nej bolo výrazne zvýšiť podporu využívania biomasy v regiónoch Žilina a Trenčín. "Projekt bol financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a spolufinancovaný štátnym rozpočtom Slovenskej republiky a vlastnými zdrojmi. Cieľom bolo zvýšiť informovanosť v oblasti využívania biomasy i samotné využívanie biomasy na Slovensku," doplnila Wimmerová.

 

Biomasové logistické centrum dnes pokrýva celý dodávateľský reťazec drevných biopalív, zahŕňa produkciu i logistiku suroviny, výrobu a distribúciu drevných biopalív, kontrolu kvalitatívnych parametrov vstupnej suroviny i dodávaných produktov. "Očakávaná celková ročná produkcia surovín spracovaných v Biomasovom logistickom centre, vrátane výroby suchých drevných štiepok, predaja drevených peliet a brikiet a ostatných produktov určených na distribúciu externým zákazníkom, bola 25.000 ton. Tento cieľ bol dosiahnutý už v prvom roku jeho fungovania," dodala.

 

Projekt poskytuje podporu malým a stredným podnikom v regióne. "Širokú verejnosť a študentov oslovil prostredníctvom konzultácií a rôznych propagačných aktivít, seminárov, exkurzií. Na projekte participovali dvaja slovenskí partneri (Cenzuálne spolumajiteľstvo Rajec, pozemkové spoločenstvo, a Žilinská univerzita) a dvaja nórski partneri (Norwegian Forestry Group a International Development Norway). Nórski projektoví partneri prispeli k projektu najmä prenosom skúseností a odborných znalostí pri zavádzaní nových technológií pre efektívne spracovanie biomasy a prevádzku Biomasového logistického centra," uzavrela Wimmerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies