Spojené štáty uvažujú o emisii 100-ročných dlhopisov

NETKY.SK • 7 Február 2011, 08:40 • 2 min
Spojené štáty uvažujú o emisii 100-ročných dlhopisov

Spojené štáty uvažujú o emisii 100-ročných dlhopisov

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo financií USA uvažuje o vydaní dlhopisov s veľmi dlhou dobou splatnosti - až 100 rokov. To by umožnilo znížiť náklady na obsluhu dlhu. K podobnému kroku sa nedávno odhodlalo napríklad Mexiko.
      Zadlženosť Spojených štátov je vysoká. Naposledy pred ňou varoval šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke. Ak politici nedostanú deficit v dohľadnej dobe pod kontrolu, môže to mať ďalekosiahle dôsledky. "Keď prekročíme istý bod, Spojené štáty budú dotlačené k platobnej neschopnosti. Následky pre náš finančný systém, fiškálnu politiku a ekonomiku by boli katastrofálne," povedal Bernanke vo štvrtok (3.2.) vo washingtonskom National Press Clube.
      Aby sa nezrealizoval tento hororový scenár, poradný výbor ministerstva financií Treasury Borrowing Advisory Committee (TBAC) navrhol nové dlhopisy s ultra dlhou dobou splácania. V budúcnosti by Spojené štáty mohli emitovať 40-, 50- alebo dokonca 100-ročné dlhopisy, odporúčajú experti, informoval britský denník Financial Times (FT). Maximálna splatnosť amerických bondov je v súčasnosti 30 rokov.
      V posledných rokoch predali 50-ročné dlhopisy napríklad Británia, Francúzsko alebo Čína. Predĺženie priemernej doby splatnosti dlhu nad súčasných 59 mesiacov by Spojeným štátom umožnilo profitovať z terajších nízkych výnosov ich bondov.
      Jeden člen TBAC na pravidelnom štvrťročnom stretnutí s predstaviteľmi ministerstva financií a newyorského Fed v pondelok (31.1.) navrhol, aby ministerstvo uvažovalo o emitovaní bondov s ultra dlhou dobou splatnosti, 40, 50 až 100 rokov, vyplýva zo zápisu rokovania zverejneného v stredu (2.2.). Poradný výbor TBAC sa skladá z 13 vysokých predstaviteľov bánk Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, RBS Securities, Bank of America a investičných spoločností, ako sú napríklad Soros Fund Management, Moore Capital alebo Tudor Investment.
      Investori by vraj privítali takéto bondy, pretože by uspokojili dlhodobé investičné potreby bánk, dôchodkových fondov, poisťovní a aj malých investorov. TBAC odhaduje, že dopyt po utra dlhodobých bondoch počas najbližších päť rokov dosiahne 2,4 bilióna USD (1,76 bilióna eur). "Tento člen upozornil, že existuje veľký dopyt po kvalitných bondoch s dlhou dobou splatnosti," uvádza sa v zápisnici zo stretnutia.
      Uvedený návrh má reálny podklad, čo dokazuje aj fakt, že Mexiko vlani emitovalo 100-ročné dlhopisy celkovo za 1 miliardu USD. Ich úrok bol dokonca o jeden percentuálny bod nižší, než platí Mexiko pri 30-ročných dlhopisoch.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies