Spojené štáty výrazne obmedzia pomoc pre Palestínčanov

NETKY.SK • 25 Október 2015, 09:47 • 2 min
Spojené štáty výrazne obmedzia pomoc pre Palestínčanov

JERUZALEM/WASHINGTON - Spojené štáty údajne plánujú obmedziť pomoc pre Palestínčanov o desiatky miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Obmedzenie financií má vyvinúť tlak na palestínskych predstaviteľov, aby vystupovali proti používaniu násilia. Oznámil to v sobotu denník Haaretz s odvolaním sa na zdroje z amerického Kongresu.


Podľa zistení americkej stránky al-Monitor, zameranej spravodajstvo z Blízkeho východu, má byť ekonomická pomoc pre Predjordánsko a pásmo Gazy znížená o 80 miliárd dolárov (72 miliárd eur), a to zo súčasných 370 na 290 miliónov dolárov.


Ministerstvo zahraničných vecí USA už so svojím zámerom oboznámilo členov dolnej komory Kongresu.
Najnovšia vlna násilností, ktorá v Izraeli a na palestínskych územiach vypukla 1. októbra, by mohla podľa niektorých analytikov prerásť do tretej palestínskej intifády, teda protiizraelského povstania.


Od začiatku mesiaca prišlo o život už deväť izraelských civilistov pri útokoch nožmi alebo strelnými zbraňami.
Izraelské sily usmrtili už najmenej 52 Palestínčanov, z ktorých zhruba polovicu označili za útočníkov. Zvyšok zahynul pri rôznych stretoch s vojakmi. O život prišiel aj eritrejský migrant, ktorého si Izraelčania pomýlili s palestínskym útočníkom.


"Musíme vystupňovať tlak na palestínskych činiteľov, aby odsúdili (súčasné) násilnosti," vyhlásil kongresman Eliot Engel, hlavný zástupca demokratov v zahraničnom výbore Snemovne reprezentantov.


Uviedol to po tom, ako tento výbor vo štvrtok prijal rezolúciu, v ktorej odsúdil dlhodobé podnecovanie násilia a protiizraelskej a antisemitskej propagandy zo strany oficiálnych predstaviteľov a inštitúcií Palestínskej samosprávy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies