Spojené štáty nemajú v pláne umiestniť na Ukrajine protiraketovú obranu

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 10:58 • 2 min
Spojené štáty nemajú v pláne umiestniť na Ukrajine protiraketovú obranu

KYJEV - Spojené štáty nemajú v pláne umiestniť na Ukrajine obranné systémy proti balistickým raketám, informovala dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorkyňu amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfovú.

slovakia

left justify in out

"Neexistuje ponuka alebo plán, aby USA alebo NATO umiestnili na Ukrajine obranné systémy proti balistickým raketám," povedala Harfová. Poznamenala, že plány NATO na protiraketovú obranu "sú dobre známe" a všetky existujúce alebo plánované prvky sú "na území NATO".

 

Harfová zopakovala, že protiraketová obrana nie je namierená proti Rusku, ale proti hrozbám z Blízkeho východu.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksandr Turčynov v stredu uviedol, že nevylučuje konzultácie o rozmiestnení komponentov protiraketovej obrany USA na území Ukrajiny ako súčasti "obrany pred jadrovou hrozbou zo strany Ruska".

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov reagoval vyhlásením, že ak Ukrajina povolí rozmiestniť na svojom území raketové systémy Spojených štátov, Rusko podnikne opatrenia na ochranu svojej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies