VIDEO: Snemovňa vydala Babiša na trestné stíhanie

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 06:31 • 2 min
VIDEO: Snemovňa vydala Babiša na trestné stíhanie

PRAHA - Kauza sa týka dotácie z európskych fondov vo výške 50 miliónov českých korún na projekt Čapí hnízdo. Babiš pred rokovaním Snemovne povedal, že sa po vecnej stránke tomuto kroku nebráni, ale trvá na tom, že stíhanie je účelové. Dotačný prípad Čapí hnízdo v súčasnosti pokračuje už tretie volebné obdobie.

slovakia

left justify in out

Babiša (hnutie ANO) stíhali v tejto kauze už skôr, ale nová Snemovňa, ktorá vzišla z volieb, musela rozhodnúť znova, pretože Babiš získal s novým mandátom poslaneckú imunituNávrh odsúhlasilo 111 zo 176 prítomných členov Snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Proti boli len zástupcovia ANO.

 

 

„Môžem s čistým svedomím povedať, že som nič protizákonné neurobil,“ povedal novinárom Babiš ešte ráno po rokovaní poslaneckého klubu hnutia ANO. Dodal, že kauzu považuje za dielo „ponovembrového kartelu“, ktoré je motivované snahou, aby odišiel z politiky.

 

„Stačí si len spomenúť, pred štyri a pol rokom žiadala polícia Snemovňu o vydanie a mal som údajne organizovať 11-člennú organizovanú skupinu. Po tých rokoch je to úplne inak: obvinení sú dvaja,“ dodal expremiér.

 

Prečítajte si tiež: Polícia v ČR odložila prípad Andreja Babiša mladšieho na Krym

 

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 projekt  získal dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov.

 

 

Pred získaním európskej dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal.

 

Babiš označil prípad v pléne Snemovne za pseudokauzu. „Udržuje sa to v mediálnom priestore pre prípad, že by som sa rozhodol kandidovať na prezidenta,“ povedal podľa portálu Novinky pri rečníckom pulte.

 

Možno vás zaujme: Česká polícia rieši závažný problém! Skartoval Hrad tajnú správu k Vrběticiam?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona