Splnomocnenec pre rómske komunity:Holokaust je tragédiou európskeho priestoru

NETKY.SK • 2 August 2016, 13:36 • 2 min
Splnomocnenec pre rómske komunity:Holokaust je tragédiou európskeho priestoru

BRATISLAVA - Holokaust je slovom mnohých významov s nepredstaviteľným obsahom a zároveň tragédiou európskeho priestoru, tragédiou Židov, Rómov a iných skupín obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov. "V rokoch 1939 až 1945 zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc európskych Rómov. Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitz-Birkenau. Jeho bránami prešlo viac ako 21-tisíc ľudí. Likvidácii tábora predchádzalo kruté vyvražďovanie. V noci z 2. na 3. augusta 1944 skončilo v plynových komorách 2 900 rómskych mužov, žien a detí," priblížil.


Dnes si tak podľa Ravasza už po 72.-krát pripomenieme deň, keď príslušníci SS vyvraždili v roku 1944 v plynových komorách Osvienčimu posledných 2 900 Rómov a Sintov, medzi ktorými boli deti, matky a starší ľudia. Každý jeden osud v koncentračných táboroch je podľa neho príbehom nesmierneho utrpenia a za každým jedným osudom je meno a život. "Rómovia umierali v koncentračných táboroch, boli internovaní v pracovných útvaroch, zomierali na miestach masových popravísk alebo priamo na miestach, kde žili. Málo ľudí vie, že na Slovensku sa zapojili aj do protifašistického odboja a po potlačení SNP boli súčasťou partizánskeho hnutia, alebo že partizánom pomáhali napríklad so zásobovaním," vysvetlil rómsky splnomocnenec s tým, že mnohí z nich položili za svoje presvedčenie život.

 

"Preto by sme nemali zabúdať a mali by sme si pripomínať a vzdelávať deti a mládež, aby vedeli a spoznali trpkú minulosť a históriu svojich predkov a národa. Čas beží a pomaly od nás odchádzajú poslední z tých, ktorí na vlastnej koži prežili útrapy vojnových čias. Je dôležité, aby ľudia nezabudli, čo priniesla Druhá svetová vojna, koľko smútku spôsobila ľudská nenávisť. Minulosť sa už nikdy nemôže opakovať a je len na nás, aby sme urobili všetko pre to, aby sa akákoľvek forma rasizmu a xenofóbie už nikdy neopakovala," dodal Ábel Ravasz.


V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime – Brezinke zavraždených 2 900 Sintov a Rómov. Nacisti ich usmrtili v plynovej komore, prevažná časť obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi.

 

Pamiatku týchto obetí si európski Rómovia uctievajú každoročne 2. augusta počas pamätného Dňa rómskeho holokaustu. Kým Židia na likvidáciu svojho národa používajú slovo holokaust, ktoré v gréčtine znamená spálenie, Rómovia svoju cielenú likvidáciu v koncentračných táboroch označujú rómskym slovom poraimos, čo znamená požieranie.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies