Biela, zelená, alebo fialova, na svete je asi 300 druhov tejto chutnej zeleniny. Je to trvácna rastlina, ktorá sa pestuje na jednom miestne asi 10 rokov, no rodiť začína až na tretí rok po výsadbe sadeníc. Zber začína od polovice apríla a končí v polovice júna. Zberá sa každý deň, nakoľko rastie veľmi rýchlo, 10 cm za 24 hodín. Pestuje sa na rozsiahlych poliach, je ukrytá v zemi. Zberá sa ručne, výhonky dlhé asi 15 cm sa odrežú a následne triedia. Dokonalá špargľa musí byť rovná s uzavretou hlavičkou o priemere asi 28 mm. Pri jej kúpe venujeme pozornosť čerstvosti. Čerstvá sa nedá zohnúť ak do nej zaryjeme necht, vyteká šťava. Čistenie špargle je veľmi jednoduché. Pomocou škrabky na zemiaky ju očistíme po celej dĺžke okrem hlavičky od hora dolu. Hrubé spodné konce odrežeme. Špargľu varíme vo vysokých úzky hrncoch po stojačky, zviazanú niťou, aby sa nerozpadla a nerozvarila. Sú dostať kúpiť aj špeciálne hrnce na špargľu so sitkom. Hlavičky nemusia byť ponorené vo vode, nakoľko sú tenké a krehké, tie sa počas varenia udusia a tak je špargľa uvarená rovnomerne. Varíme ju asi 10 minút, podľa hrúbky. Ak špargľu prinesieme z obchodu a hneď ju nespotrebujeme, musíme mať na pamäti, že má rada tmu, vlhkosť a chlad. Preto ju zabalíme do vlhkej utierky a v chladničke vydrží asi 4 dni. Dá sa aj zamraziť, no pred tým ju musíme očistiť a spariť vriacou vodou. Špargľu pripravujeme v kuchyni na viacero spôsobov, či už ako polievku, zapečenú, prílohu k mäsu, do šalátov, no môžeme ju konzumovať aj čerstvú vtedy si zachováva oveľa viac vitamínov. Táto chutná zelenina by nemala chýbať v jedálnom lístku ľudí ktorí sa snažia o zníženie hmotnosti. Nielen že má málo kalórií, pomáha odvodňovať organizmus, má močopudný účinok, ale obsahuje veľa vitamínov ako je C, B,E, draslík, zinok, horčík, fosfor, železo, sodík, jód a kyselinu listovú. Špargľa je vyhlásená delikatesa, afrodiziakum, nazývaná aj maslom či kráľom zeleniny. Má pozitívny vplyv na našu vitalitu, sviežosť, je osvedčeným prostriedkom na omladnutie tela, osvieženie mysle a udržanie dobrej kondície.
Zdroj: autor redakcia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies