Spánok pomáha bábätkám učiť sa

NETKY.SK • 13 Január 2015, 13:08 • 2 min
Spánok pomáha bábätkám učiť sa

LONDÝN - Spánok pomáha bábätkám v rozvoji pamäte a uchovaní poznatkov, ktoré sa naučili.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to tím vedcov z britskej Sheffieldskej univerzity a Rúrskej univerzity v nemeckom Bochume. V pokuse, ktorý popísali v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, sledovali schopnosť zapamätať si jednoduché úlohy u 216 bábätiek vo veku od šesť do dvanásť mesiacov. Kým polovica detí spala do štyroch hodín po vyučovaní, druhá skupina bdela alebo spala menej ako 30 minút. Na druhý deň mali bábätká zopakovať úlohy, ktoré sa naučili.

Ako ukázali výsledky, skupina detí, ktorá mala výdatný spánok, dokázala zopakovať v priemere jeden a pol úlohy, zatiaľ čo deti bez spánku nezopakovali ani jednu. "Tie, ktoré po výučbe spali, sa učili dobre, tie, ktoré nespali, sa nenaučili nič," uviedla pre BBC News Jane Herbert zo Sheffieldskej univerzity. Ako tiež vedkyňa doplnila, zistenia sú obzvlášť zaujímavé, pretože nasvedčujú tomu, že optimálny čas na učenie bábätiek je pred spánkom. Vedci na základe výsledkov vyzdvihli aj prínos čítania deťom pred tým, než ich rodičia uložia na spánok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies