Španielom napokon predávame 7 miliónov ton emisií, nie celý objem

NETKY.SK • 21 August 2013, 14:59 • 2 min
Španielom napokon predávame 7 miliónov ton emisií, nie celý objem

BRATISLAVA - Slovensko napokon predáva Španielsku len sedem miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU (skleníkového plynu CO2) a nie celý objem 27 miliónov jednotiek, ktoré nám zostali.

slovakia

left justify in out

Šéf envirezortu Peter Žiga v stredu dostal súhlas vlády pre takto zmenenú zmluvu, ktorú je splnomocnený podpísať. Znížený objem predávaných emisií je výsledkom návrhu, ktorý predniesla španielska strana. Slovensku tak zostane ešte 20 miliónov ton nepredaných prebytočných emisií. "Ostávajú na účte Slovenskej republiky a budeme sa ďalej pokúšať ich predať,“ uviedol po rokovaní kabinetu Žiga. V minulosti mali záujem o časť našich emisných prebytkov Rakúšania. Podľa ministra Žigu sa však zatiaľ ďalšie rokovania s potenciálnymi záujemcami nezačali, najprv dotiahnu obchod so Španielmi. 

Žiga sa ani v stredu verejne nevyjadril, aká je cena, za ktorú emisie Španielsku predávame. Ministri sa ju dozvedeli na rokovaní vlády. "Keďže sme boli požiadaní španielskou stranou, aby sme im vytvorili priestor, aby mohli prípadne rokovať s tretími stranami o ďalších zmluvách a ďalších predajoch, tak sme im vyhoveli,“ vysvetlil minister. Cenu zverejnia potom, ako sa na zverejnení dohodnú so Španielmi. Žiga uisťuje, že všetko bude v súlade so zákonom. Keďže sa znížil objem predávaných emisií, pozmenili aj zelenú investičnú schému, ktorá sa na obchod so Španielmi viaže. Utŕžené peniaze pôjdu na zatepľovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies