S&P zlepšila výhľad ratingu Portugalska na stabilný

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 11:12 • 2 min
S&P zlepšila výhľad ratingu Portugalska na stabilný

LISABON - Agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad ratingu Portugalska z negatívneho na stabilný s odôvodnením, že zadlžená krajina pravdepodobne získa ďalšiu pomoc od svojich veriteľov. Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

S&P zároveň potvrdila dlhodobý úverový rating Portugalska na úrovni BB. Podľa agentúry veritelia pravdepodobne predĺžia Portugalsku splatnosť dlhopisov. Vláda v Lisabone ich zároveň požiadala, aby jej o rok posunuli termín na zníženie rozpočtového schodku na povolenú úroveň. Dôvodom je zhoršenie situácie v ekonomike, ktorá sa prepadá stále hlbšie do recesie.

S&P sa domnieva, že veritelia Portugalsku vyhovejú a pomôžu mu tak zmierniť riziká, aby mohlo pokračovať v procese ozdravovania verejných financií.

Portugalsko doteraz dôsledne plnilo všetky podmienky záchranného úveru, ale jeho ekonomika sa už tretí rok zmieta v recesii, čo kabinetu sťažuje snahu o redukciu rozpočtového schodku. Podľa odhadu analytikov sa hrubý domáci produkt (HDP) Portugalska tento rok zníži o 1,5 % a až v roku 2014 začne aspoň mierne rásť. Vláda je ešte pesimistickejšia a očakáva tento rok pokles HDP až o 2 %.

Rozpočtový schodok Portugalska by mal tento rok dosiahnuť 5 % HDP a verejný dlh krajiny bude kulminovať na úrovni 120 % HDP zhruba v polovici dekády, až potom začne klesať.

S&P pripomína, že aj keď predĺženie splatnosti záchranného úveru nezníži dlh Portugalska, zmierni tlak na jeho verejné financie. Agentúra však zároveň upozorňuje na riziko sociálnych nepokojov, keďže vláda musí napriek odporu verejnosti pokračovať v úsporných opatreniach. S&P preto zároveň Portugalsko upozornila, že môže rating opäť zhoršiť, ak poľaví v zavádzaní štrukturálnych reforiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies