Sonda InSight pristáva na Marse, NASA jej let s napätím monitoruje

NETKY.SK • 26 November 2018, 09:22 • 2 min
Sonda InSight pristáva na Marse, NASA jej let s napätím monitoruje

BRATISLAVA - Po niekoľkomesačnej púti vesmírom, ktorá sa začala 5. mája štartom rakety Atlas V z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii, sa v pondelok dostane na povrch Marsu sonda InSight.

slovakia

left justify in out

Sonda, ktorá bude okrem iného skúmať vnútorné procesy a seizmologickú aktivitu "červenej planéty", by sa mala ponoriť do marťanskej atmosféry o 20:47 SEČ a v priebehu dvoch minút preletieť atmosférou k jej povrchu závratnou rýchlosťou takmer 20-tisíc kilometrov za hodinu.

Tesne pred pristátím musí sonda absolvovať sériu komplikovaných prednastavených operácií, z ktorých žiadna nesmie zlyhať. Ako píše americký denník The Washington Post, sonda bude mať napríklad len 15 sekúnd na úspešné oddelenie teplotného štítu, ktorý ju bude chrániť počas preletu marťanskou atmosférou, a ďalších desať sekúnd na vysunutie nôh.

 

img

Zdroj: SITA


Sonda InSight by mala pristáť v rovníkovej oblasti Marsu, o ktorej sa predpokladá, že sa tam nenachádzajú veľké a pre misiu potenciálne nebezpečné skaly. Po pristátí by mala InSight s pomocou mechanického ramena rozložiť vedecké prístroje na povrchu planéty vrátane špeciálne vyvinutého seizmometra.

Cieľom misie InSight je pochopiť procesy, ktoré formovali kamenné planéty vnútornej časti Slnečnej sústavy, medzi ktoré patrí aj Zem, a zároveň zaznamenávať seizmologickú aktivitu Marsu.

 

img

Zdroj: SITA

"Táto misia preskúma vnútro ďalšej terestriálnej planéty a poskytne nám predstavu o tom, aké veľké je jej jadro, plášť a kôra a dá nám možnosť porovnať to so Zemou. To má veľký význam pre pochopenie pôvodu našej Slnečnej sústavy a toho, ako sa stala tým, čím je dnes," vyjadril sa Jim Green z NASA. Podľa vedcov by nám v priebehu dvoch pozemských rokov, čo sa rovná približne jednému roku na Marse, mali tri hlavné experimenty misie InSight poskytnúť 3D obraz planéty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies