Somálsko má novú hranicu, získalo veľké bohatstvo

NETKY.SK • 13 Október 2021, 07:31 • 2 min
Somálsko má novú hranicu, získalo veľké bohatstvo

MOGADIŠO/NAIROBI/HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) v utorok rozhodol v prospech Somálska v spore s Keňou o určenie hraníc v časti Indického oceánu, kde sa zrejme nachádzajú bohaté náleziská ropy a zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed krátko po rozhodnutí súdu vyzval Keňu, aby rešpektovala medzinárodné právo. Somálsko podalo podnet na MSD na vyriešenie sporu ešte v roku 2014. Krajiny sa vtedy už niekoľko rokov sporili o viac ako 100 000 štvorcových kilometrov morského dna, na ktoré si obe nárokovali.

 

 

Sudcovia sa jednomyseľne zhodli na tom, že neexistuje žiadna dohoda o morských hraniciach a vymedzili nové hranice — podobné tým, ktoré si nárokovalo Somálsko. Somálsky prezident krátko po vynesení rozsudku uviedol, že Keňa by mala rozhodnutie súdu vnímať ako šancu na posilnenie vzťahov medzi oboma krajinami. Keňa však odmieta uznať rozsudok a súd označila za zaujatýSvet v súčanosti očakáva, aké kroky Nairobi urobí v tejto súvislosti. 

 

Prečítajte si tiež: Manželia predávali tajné vojenské informácie. Ukryli ich na nezvyčajných miestach

 

Keňa uplynulých 40 rokov tvrdí, že jej morská hranica pokračuje vodorovne od oblasti, kde sa stretávajú hranice oboch krajín. Somálsko si však stojí za tým, že jeho morská hranica pokračuje v smere, v akom končí tá pozemná. Mogadišo takisto tvrdí, že Keňa narúša suverenitu krajiny.

 

img

 

Rozhodnutie MSD je konečné a nemožno sa voči nemu odvolať, avšak tento súd, ktorý rozhoduje v sporoch medzi krajinami OSN, nemá žiadne prostriedky na to, aby mohol vynucovať dodržovanie svojich rozhodnutí. Krajiny sa môžu obrátiť na Bezpečnostnú radu OSN v prípade, ak sa niektorá zo strán nebude držať verdiktu MSD.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies