Slovenský priemysel už začína pociťovať spomalenie šíriace sa z Nemecka

NETKY.SK • 11 Február 2019, 13:35 • 2 min
Slovenský priemysel už začína pociťovať spomalenie šíriace sa z Nemecka

BRATISLAVA - Slabšie čísla v závere roka v kontexte slabšieho rastu vo viacerých európskych krajinách, najmä však v Nemecku v zásade neprekvapili. Slovenský priemysel sa však na rozdiel od väčšiny ostatných európskych ekonomík mohol stále spoliehať na svoj kľúčový sektor – automobilky, ktoré ho vďaka novým výrobným kapacitám bezpečne ochránili pred červenými číslami aj v medziročnom porovnaní. Už menej sa však darilo ostávajúcim sektorom priemyslu, ktoré sa viac či menej viezli na negatívnej vlne.

slovakia

left justify in out

Decembrový medziročný rast priemyslu bol značne nevyvážený a koncentrovaný takmer výlučne do automobilového priemyslu. Medziročný rast síce zaznamenalo ešte ďalších päť z celkového počtu 15 základných odvetví slovenského priemyslu (potraviny, drevo, rafinérsky, farmaceutický priemysel a výroba z gumy, plastov a stavebných materiálov), vzhľadom na ich váhu bol však ich príspevok zvyčajne zanedbateľný a nepresiahol 0,4 percentuálne body.

 

img

 

Problémy v Nemecku sa v závere roka už naplno ukázali v ostatných hlavných exportných odvetviach aj u nás. Výrobcovia elektrických zariadení (iných ako spotrebná elektronika) vykazovali známky spomaľovania i v predchádzajúcich mesiacoch, december problémy sektora už ukázal naplno a jeho produkcia medziročne klesla až o 8,5 %.

 

"Cyklickému spomaleniu sa nevyhne väčšina odvetví, snáď s jedinou výnimkou – automobilovému priemyslu. Ten by mal byť v tomto roku pravdepodobne jediným významnejším zdrojom rastu slovenského priemyslu, za čo bude vďačiť novým výrobným kapacitám a postupnému nábehu produkcie v novej štvrtej automobilke v krajine." 

 

img

 

"Už etablované automobilky by k rastu produkcie v priemysle ďalej prispievať nemali a podobne ako ostatné sektory domáceho priemyslu (a európsky priemysel) budú vykazovať skôr známky cyklického spomaľovania. Vďaka ponukovému šoku by sa však slovenský priemysel ako celok mal v tomto roku udržať v čiernych číslach," dodal Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

Podľa Slovenskej sporiteľne v decembri 2018 hlavným ťahúňom bola výroba áut, ktorá sa medziročne zvýšila o 26,4 %. Naopak, najvýraznejším brzdiacim faktorom bolo spracovanie kovov, s medziročným pokles 10,5 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies