Sólymos: Ratifikačné listiny parížskej dohody sú už v depozitári OSN

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:44 • 2 min
Sólymos: Ratifikačné listiny parížskej dohody sú už v depozitári OSN

BRATISLAVA - Ratifikačné listiny parížskej klimatickej dohody za Európsku úniu aj Slovensko sú už uložené v depozitári OSN v New Yorku. TASR informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

slovakia

left justify in out

Listiny v sídle OSN v piatok (7. 10.) oficiálne odovzdá minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) za účasti eurokomisára pre politiku zmeny klímy Miguela Ariasa Caňetu a ostatných ministrov EÚ, ktorí ukončili ratifikáciu dohody.

 

Listiny sa tak do depozitára dostali dva dni po tom, ako ratifikáciu klimatickej dohody schválili v utorok (4. 10.) europoslanci. "Zohľadnili sme medzinárodné okolnosti, rozhodli sme sa konať rýchlo a efektívne. EÚ sa tak stala spúšťačom Parížskej dohody," uviedol Sólymos.

 

Dohoda nadobudne platnosť v 30. deň po dni, keď najmenej 55 zmluvných strán dohovoru, ktoré celkovo zodpovedajú minimálne za 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov, uloží svoje ratifikačné listiny u depozitára.

 

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011 konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies