Sólymos: Ochrana biodiverzity sa musí dostať do popredia záujmu

NETKY.SK • 6 December 2016, 10:59 • 2 min
Sólymos: Ochrana biodiverzity sa musí dostať do popredia záujmu

BRATISLAVA - Problematika zachovania a udržateľného využitia biodiverzity sa musí dostať z okraja záujmu do popredia, keďže živočíšne a rastlinné druhy miznú ľudským zásahom alarmujúcim tempom.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v Cancúnskej deklarácii, ktorú prijali účastníci dvojtýždňovej konferencie OSN o biodiverzite v mexickom Cancúne. „Od zachovania biodiverzity závisí budúcnosť ľudstva, pretože tá je nevyhnutná pre produkciu kvalitných potravín a výživy, znižovanie hladu, rozvoj cestovného ruchu, a tým aj na odstraňovanie chudoby," uviedol po oficiálnom otvorení konferencie minister životného prostredia SR László Sólymos, ktorý zastupuje Európsku úniu v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Dodal, že treba urýchlene prijať také opatrenia, ktoré zabezpečia prežitie bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov, keďže to priamo podporuje ľudský rozvoj, prosperitu a blahobyt.


Na konferencii sa prvýkrát v histórii stretli ministri nielen životného prostredia, ale aj poľnohospodárstva, lesníctva, rybárstva a cestovného ruchu z celého sveta. Vyjadrili znepokojenie nad negatívnym dosahom ľudskej činnosti na biologickú rozmanitosť, od ktorej ich sektory závisia. Týka sa to nadmerného využívania prírodných zdrojov, nelegálnej ťažby či obchodovania s rôznymi druhmi rastlín a živočíchov, ako aj znečistenia ovzdušia, pôdy a vody. V tejto súvislosti vyzvali na prispôsobenie plánov, programov, legislatívy či rozpočtov národných vlád v týchto oblastiach. „Je nevyhnutné zmeniť ľudské správanie tak, aby sme viac rešpektovali prírodu. To, že sa problematika biodiverzity dostane do popredia záujmu, tomu môže napomôcť,“ upozornil Sólymos s tým, že si to vyžiada zapojenie širokého spektra aktérov zo spomínaných odvetví. Zdôraznil pritom dôležitú úlohu súkromného sektora, ktorý by mal ochranu zdravých ekosystémov zapracovať do svojich podnikateľských modelov ako aj spojenie vedeckého výskumu s miestnymi tradičnými vedomosťami k tomu, ako trvalo udržateľným spôsobom vyrábať zdravé potraviny, mať čistú vodu a obnovou ekosystémov zmierňovať dôsledky klimatickej zmeny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies