Šok: Najväčšieho nepriateľa žien do OSN v hlasovaní posunul aj Brusel

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 15:21 • 2 min
Šok: Najväčšieho nepriateľa žien do OSN v hlasovaní posunul aj Brusel

BRUSEL - Belgický vicepremiér a minister zahraničných vecí Didier Reynders sa vo federálnom parlamente ospravedlnil všetkým, ktorí sa cítia urazení tým, že Belgicko na pôde OSN podporilo Saudskú Arábiu, aby získala miesto v Komisii OSN pre postavenie žien v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Televízna stanica RTBF dnes uviedla, že Reynders počas vypočúvania pred členmi parlamentného výboru pre zahraničné veci potvrdil, že Belgicko ako súčasť 54-člennej Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) podporilo v tajnom hlasovaní Saudskú Arábiu.

 

Zároveň sa zaviazal, že nepodporí vyslanie žiadnej ekonomickej misie federálnej vlády do Saudskej Arábie, kým v tejto krajine nebude možné skonštatovať pokrok v rovnosti vzťahov medzi mužmi a ženami.

 

Saudská Arábia sa spolu s ďalšími 13 krajinami stane v období rokov 2018-2022 súčasťou Komisie OSN pre postavenie žien v spoločnosti, ktorá sa venuje podpore rovnosti pohlaví a posilneniu postavenia žien v spoločnosti.

 

Konzervatívna moslimská krajina bola poslednou na svete, ktorá (v roku 2015) dovolila ženám účasť na voľbách a dala im možnosť byť zvolené do mestských samosprávnych orgánov. Organizácia UN Watch so sídlom v Ženeve po tajnom hlasovaní upozornila, že Saudská Arábia je krajina najviac nepriateľská k ženám. V roku 2015 skončila na poslednom mieste rebríčka rodovej rovnosti, ktorý uverejnilo Svetové obchodné fórum.

 

Belgický premiér Charles Michel minulý týždeň vo štvrtok v rámci parlamentnej hodiny otázok pre vládu vyjadril "poľutovanie nad postojom belgickej strany" a snažil sa pozíciu Belgicka obrániť tým, že diplomati nemali dostatok času na to, aby rozhodli, akú pozíciu majú zaujať.

 

Šéf diplomacie naopak tvrdí, že prístup belgických diplomatov v New Yorku a Bruseli bol profesionálny, a pripomenul, že diplomati sa o tejto otázke radili aj prostredníctvom e-mailov v dňoch 19. a 20. apríla. Podľa RTBF mali k dispozícii najmenej deväť hodín na zaujatie potrebného stanoviska.

 

Reynders odmietol narážky, že by medzi ním a premiérom a medzi úradom vlády a ministerstvom zahraničných vecí panovali rozpory na túto tému. Upozornil, že odmietavá pozícia Belgicka voči Saudskej Arábii by aj tak nič nezmenila na celkovom stave, priznal však, že mal zmeniť postup a informovať o zvolenej pozícii aj federálnu vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies