Sociálny výbor odmietol Gašparovičove pripomienky k hmotnej núdzi

NETKY.SK • 26 November 2013, 13:14 • 2 min
Sociálny výbor odmietol Gašparovičove pripomienky k hmotnej núdzi

BRATISLAVA - Parlamentný sociálny výbor odporučil plénu Národnej rady SR odmietnuť pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča k zákonu o pomoci v hmotnej núdzi a tento zákon schváliť v pôvodnom znení.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu navrhla z okruhu prác, v rámci ktorých budú plnoleté sociálne odkázané osoby povinné odpracovať si základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura, vypustiť menšie obecné služby. V zákone tak prezident žiada ponechať povinnosť odpracovať si túto dávku len v rámci dobrovoľníckej činnosti alebo pri prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie a pri odstraňovaní následkov mimoriadnej situácie.

Za problematické považuje prezident Gašparovič to, či zníženie dávky v hmotnej núdzi určenej na zabezpečenie základných životných podmienok je v súlade s Ústavou SR. Hlava štátu má pochybnosti aj o tom, či vykonávanie menších obecných služieb je v súlade s Dohovorom Medzinárodnej organizácie práce (MOP) o nútenej alebo povinnej práci a Dohovorom MOP o zrušení nútenej práce. Prezident upozorňuje na to, že podľa Ústavy SR má každá osoba v hmotnej núdzi právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Nový zákon podľa Gašparoviča zavádza nerovnaké postavenie medzi plnoletou osobou v hmotnej núdzi, ktorá sa zúčastní na vykonávaní malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác a plnoletým človekom v hmotnej núdzi, ktorému takáto práca nebude ponúknutá. 

Sociálny výbor takisto odporučil neakceptovať pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča k novele zákona o kolektívnom vyjednávaní. Prezident navrhuje, aby sa z možného rozšírenia záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) bez súhlasu zamestnávateľa vylúčil širší okruh zamestnávateľov. Kým schválená novela zákona počíta s tým, že budú z tohto procesu vylúčení zamestnávatelia, ktorí majú do 20 zamestnancov, podľa prezidenta by sa to malo týkať zamestnávateľov, ktorí majú do 50 zamestnancov. Argumentuje tým, že podľa nariadenia Európskej komisie sa za malý a stredný podnik považuje podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb. Prezident tiež navrhuje, aby sa rozšírenie záväznosti KZVS nevzťahovalo na zamestnávateľa, ktorý má uzatvorenú záväznú podnikovú kolektívnu zmluvu. 

Členovia výboru za Smer-SD nepodporili návrh poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO) na vykonanie poslaneckého prieskumu v Sociálnej poisťovni k vyplácaniu starobných dôchodkov pre bývalých policajtov a vojakov. Namiesto toho predseda výboru Ján Podmanický (Smer-SD) podal návrh, aby k tomuto problému predložil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter správu. "To, čo chcete vy dosiahnuť, sa dá lepšie dosiahnuť správou," povedal Podmanický. Sociálny výbor tento jeho návrh schválil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies