FOTO Vandali vyčíňali v Banskej Bystrici: Sochu partizána natreli v noci na ružovo!

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:55 • 2 min
FOTO Vandali vyčíňali v Banskej Bystrici: Sochu partizána natreli v noci na ružovo!

BANSKÁ BYSTRICA - Kamennú sochu partizána, ktorá stojí na úpätí kopca Urpín pri železničnej stanici Banská Bystrica-mesto v noci na dnešok nafarbil neznámy vandal či vandali na ružovo.

slovakia

left justify in out

Mestu tým podľa vedúcej oddelenia kultúry na banskobystrickej radnici Jany Pelikánovej spôsobil škodu v odhadovanej výške päť- až desaťtisíc eur. Reštaurátor po obhliadke vyjadril názor, že ide o neriedenú fasádnu farbu, a tak je socha natrvalo poškodená. Polícia podľa krajskej hovorkyne Márie Faltániovej prípad vyšetruje a začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

 

Socha partizána vznikla k 20. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Hoci nie je zaevidovaná v mestskom majetku, mesto sa o ňu stará na základe zákona o vojnových hroboch. Jej zafarbenie je zatiaľ posledným prípadom zo série poškodzovania sôch či exponátov na verejných priestranstvách Banskej Bystrice ružovou farbou. Predtým to boli v roku 2011 prípady pomaľovania jedného z tankov v skanzene bojovej techniky v areáli Pamätníka SNP a stĺpu s erbom mesta pri vstupe do Banskej Bystrice ružovými srdiečkami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies