Sobáše homosexuálov názorovo polarizujú americkú verejnosť

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 07:15 • 2 min
Sobáše homosexuálov názorovo polarizujú americkú verejnosť

WASHINGTON - Približne 41 percent opýtaných Američanov vyjadruje podporu stredajšiemu verdiktu Najvyššieho súdu, ktorým inštitúcia otvorila dvere k zlegalizovaniu homosexuálnych sobášov v štáte Kalifornia. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Reuters v spolupráci so spoločnosťou Ipsos na vzorke 410 respondentov.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd v stredu spochybnil dodatok ku kalifornskej ústave, ktorý obmedzil manželstvo na zväzok muža a ženy - takzvaný zákonný návrh č. 8 (Proposition 8) z roku 2008.

Okrem toho, Súd v ďalšej veci deklaroval neústavnosť kľúčového ustanovenia federálneho zákona na obranu manželstva z roku 1996. Podľa názoru tesnej väčšiny sudcov je článok upierajúci homosexuálnym manželom právo na federálne manželské daňové, zdravotné a dôchodkové benefity v rozpore s ústavnou garanciou ochrany rovnosti.

V súvislosti s týmto rozsudkom odpovedalo 43 percent respondentov, že s ním súhlasia.

Z odpovedí ďalej vyplynulo, že približne štvrtina opýtaných naopak silne zavrhuje výrok súdu v oboch prípadoch. Ďalšia štvrtina uviedla, že nie je s rozhodnutiami oboznámená alebo na vec nemá jasný názor.

"Nedávne rozhodnutie vynesené Najvyšším súdom polarizuje spoločnosť. Zatiaľ čo mnohí Američania súhlasia s rozhodnutím uznávať manželstvo osôb rovnakého pohlavia, štvrtina je neoblomne proti," uviedla Julia Clarková, jedna zo zodpovedných za prieskum.

Clarková doplnila, že čísla získané z prieskumu odzrkadľujú "celospoločenský trend, ktorý zaznamenávame v súvislosti s postojom voči homosexuálnym manželstvám za posledné desaťročie, vo forme stále rastúcej podpory verejnosti."

Odpovede boli zozbierané v stredu bezprostredne po vynesení rozsudku a v piatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies