Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila zákon umožňujúci žalovať štátnych sponzorov terorizmu

NETKY.SK • 10 September 2016, 07:03 • 2 min
Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila zákon umožňujúci žalovať štátnych sponzorov terorizmu

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila dnes zákon, ktorý umožňuje rodinám obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001 žalovať tzv. štátnych sponzorov terorizmu, o ktorých sa domnievajú, že stáli za týmito udalosťami. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Legislatívnu normu musí ešte odobriť prezident USA Barack Obama, ktorý proti nej ostro vystupoval. Biely dom v máji vyhlásil, že je "ťažké si predstaviť" prijatie takéhoto zákona a vyjadril obavy, že sa tým oslabí štátna imunita USA na zahraničných súdoch. Ak by bol zákon prezidentom vetovaný, Kongres môže takéto veto anulovať dvojtretinovou väčšinou v oboch jeho komorách.


Rodiny obetí útokov, ktorých 15. výročie si svet pripomenie v nedeľu, dlhodobo požadovali od americkej vlády možnosť žalovať Saudskú Arábiu, argumentujúc tým, že medzi Rijádom a teroristickou sieťou al-Káida existovalo v tom čase prepojenie.


Teroristi uniesli štyri civilné lietadlá, dve z nich naviedli do budov newyorského Svetového obchodného centra, jedno do budovy Pentagónu vo Washingtone, štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Podľa skorších správ sa saudskoarabskí činitelia vyhrážali, že ak sa schváli podobný návrh zákona, odpredajú všetok majetok kráľovstva sa na území USA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies