Ako fungujú krémy na opaľovanie a čo označuje číslo SPF?

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 11:29 • 2 min
Ako fungujú krémy na opaľovanie a čo označuje číslo SPF?

Pre väčšinu z nás sú krémy na opaľovanie nevyhnutnou súčasťou letnej výbavy, ale vieme, ako vlastne fungujú?

slovakia

left justify in out

Máme za sebou poriadne teplý a slnečný víkend. Mnohí z nás ho strávili pri vode alebo len tak “chytali bronz“ na záhrade. O nebezpečnosti UV žiarenia sa hovorí stále viac, no napriek tomu si nie každý dostatočne uvedomuje, aké nepríjemnosti môžu slnečné lúčne bez adekvátnej ochrany spôsobiť.

 

img

 

Opaľovací krém by mal byť „povinnou výbavou“ v prípade akéhokoľvek dlhšieho pobytu na slnku. Ak svoju pokožku dostatočne nechránime, môžeme sa nielen nepríjemne spáliť, ale pripravujeme ju o hydratáciu, čo spôsobuje predčasné starnutie. Nežiadúci je aj vznik pigmentových škvŕn a v najzávažnejších prípadoch si takto môžeme privodiť aj rakovinu kože. Na kvalitné opaľovacie krémy alebo oleje by sme teda naozaj nemali zabúdať.

 

Ako opaľovacie prípravky vlastne fungujú? Či sa už rozhodneme pre telové mlieko, olej alebo krém, všetky by nás mali ochrániť pred UVA a UVB žiarením. Využívajú na to dva spôsoby, buď fyzikálny filter, ktorý funguje na princípe odrazu slnečných lúčov preč z našej pokožky (do kože sa nevstrebáva, zanecháva biely povlak), alebo chemický filter, ktorý pohlcuje UV žiarenie a premieňa ho na teplo (aby sa aktivoval, do pokožky sa musí vstrebať). Otázkou je, na ako dlho nám túto ochranu poskytnú. O tom už vypovedá číslo SPF.

 

img

 

Číslo SPF na opaľovacích prípravkoch udáva násobok času, na aký sme po jeho nanesení na pokožku pred spálením od slnka chránení. Tento čas je u každého jednotlivca individuálny, závisí totiž od fototypu pokožky. Ak patríme napríklad do fototypu 2, teda máme svetlejšiu pokožku a aj svetlejšie vlasy, na slnku môžeme bez ochranného krému stráviť približne 10 - 20 minút bez toho, aby nám pokožka začervenala. Pokiaľ však použijeme faktor SPF 6, môžeme byť na slnku 6 x 10 - 20 minút, teda cca hodinku až dve, bez toho, aby sme sa spálili. Ak si nanesieme SPF 50 je to 50 x 10 - 20 minút.

 

Odborníci pre jednotlivé fototypy uvádzajú takýto maximálny čas strávený na slnku bez SPF.

·  I - veľmi svetlá pokožka, ryšavé vlasy, často pehy, max. 5 - 10 min.

·  II - svetlá pokožka aj vlasy, max. 10 - 20 min.

·  III - stredne svetlá pokožka, tmavšie vlasy, max. 20 - 30 min.

·  IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, max. 40 min.

·  V - veľmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, max. 90 min.

 

Ak si teda tento čas podľa vlastného fototypu vynásobíte číslom SPF zo svojho opaľovacieho krému zistíte, ako dlho vás pri slnení ochráni.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies