SND dnes uvádza premiéru Verdiho opery Simon Boccanegra

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 13:02 • 2 min
SND dnes uvádza premiéru Verdiho opery Simon Boccanegra

BRATISLAVA - Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie dnes večer v novej divadelnej budove premiéru opery Simon Boccanegra talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Premiérou tejto opery otvára SND tohtoročný divadelný festival Eurokontext.sk, na ktorom sa predstavia domáce i zahraničné operné a baletné súbory.

slovakia

left justify in out

Režisérom opernej inscenácie je Marián Chudovský, hudobné naštudovanie realizoval Martin Leginus, ktorý je spolu s Dušanom Štefánkom aj dirigentom inscenácie, dramaturgom je Pavol Smolík, zbormajstrom je Pavel Procházka, scénu navrhol Jaroslav Válek, kostýmy Peter Čanecký.

 

V jednotlivých postavách sa predstavia Anton Keremidtchiev, Sergej Tolstov, Daniel Čapkovič, Jozef Benci, Peter Mikuláš, František Ďuriač, Filip Tůma, Eva Hornyáková, Katarína Juhásová-Štúrová, Adriana Kohútková, Tomáš Juhás, Kyugho Kim, Ľudovít Ludha, Boris Prýgl, Juraj Peter, Jiří Zouhar, Martin Klempár, Monika Kyšková, Kateřina Killarová.

 

Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND. 

 

Druhá premiéra je na programe v nedeľu 22. mája. Naša prvá operná scéna inscenuje toto Verdiho dielo tretíkrát, predtým ho naštudovala v roku 1932 a 1985. Svetovú premiéru mala 12. marca 1857 v Benátkach. Pôvodný tvar diela z roku 1857 Verdi v roku 1881 v spolupráci so skladateľom a libretistom Arrigom Boitom prepracoval a v tejto verzii dielo žije i na dnešných operných javiskách.

 

Taliansky operný génius vedel majstrovsky spojiť strhujúcu osobnú drámu so širšími politickými či spoločenskými súvislosťami, aby sa tak mohol aktuálne vyjadriť k svetu, ktorý ho obklopoval a ku ktorému nevedel byť umelecky ľahostajný. Téma zápasu o jednotu historicky ťažko skúšaného Talianska sa stala určujúcou ideou viacerých jeho diel. V opere Simon Boccanegra ju výrazne obohatila i rozporuplná súvislosť moci a ceny, ktorú si na ľudských osudoch zvyčajne vyžiada.

 

"Režírovať Simona Boccanegra mi ponúklo vedenie súboru opery, začo som im veľmi vďačný, pretože s Verdim si, myslím, dosť rozumieme. Prvýkrát som s týmto skladateľom hosťoval s operou Rigoletto. Tá inscenácia išla potom vyše 20 rokov. Tento Verdi je výzvou pre režiséra, pretože je to dokonalá, prepracovaná hudobná dráma, kvalitná hudba, hlavne vo veľkolepých finále, že tu sa Verdi neopakuje, v ničom sa nepodobá skorším dielam. Silné je aj vyznanie príbehu, ktorý má v sebe aj politiku, napätie, intrigy a silne tragický rodinný príbeh," povedal pre TASR k novému titulu režisér inscenácie a generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies