Smrť neznamená koniec: Britskí vedci prišli k novým zisteniam o vnímaní po zástave srdca

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 10:40 • 2 min
Smrť neznamená koniec: Britskí vedci prišli k novým zisteniam o vnímaní po zástave srdca

V novej štúdii britskí vedci dokázali, že život nevyhasína v momente klinickej smrti.

slovakia

left justify in out

Doterajšie poznatky hovorili o tom, že človek prestáva vnímať 30 sekúnd po zástave srdca, kedy vypovedá svoju funkciu mozog. Najnovší výskum však potvrdil, že človek vníma okolie ešte tri minúty po smrti.

 

Výskumu sa podrobilo viac ako dvetisíc ľudí, ktorí prežili zástavu srdca. 40 percent z nich uviedlo, že si pamätajú všetky svoje vnemy aj po tzv. klinickej smrti. Dve percentá navyše opisujú mimotelový zážitok. Sú schopní presne opísať situáciu, ktorá nastala v nemocnici po tom, ako im prestalo biť srdce.

 

Potvrdenie prvého mimotelového zážitku vedcov nadchlo. V minulosti sa totiž predpokladalo, že v takomto prípade ide o halucinácie, ktoré vznikali tesne pred zástavou srdca alebo krátko po opätovnej obnove jeho funkcie.

 

Dr. Sam Parina však opisuje prípad 57-ročného muža, ktorý vnímal aj tri minúty po svojej klinickej smrti. Mozog však obvykle prestáva fungovať do 20-30 sekúnd, kedy sa mu nedostáva krv a vnemy sa obnovujú až po úspešnej resuscitácii. Tento muž si však detailne spomínal na celú situáciu na operačnej sále, ktorá sa podľa záznamov presne zhodovala so skutočnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies