Smer zmierňuje obciam podmienky na zákaz hazardných hier

NETKY.SK • 29 November 2012, 07:59 • 2 min
Smer zmierňuje obciam podmienky na zákaz hazardných hier

Smer zmierňuje obciam podmienky na zákaz hazardných hier - Zaujímavosti Vládni poslanci zmierňujú novelu zákona o hazardných hrách z dielne ich ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Podľa návrhu Ľubomíra Petráka (Smer-SD) sa menia podmienky pre obce

slovakia

left justify in out

img

Vládni poslanci zmierňujú novelu zákona o hazardných hrách z dielne ich ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). 

Podľa návrhu Ľubomíra Petráka (Smer-SD) sa menia podmienky pre obce v oblasti zákazu hazardných hier na ich území. Diskusia o tejto téme zamestnávala poslancov v posledných hodinách druhého rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady SR.

V súčasnosti na zákaz stačí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce. Podľa vládnej novely sa už k VZN malo vykonať aj referendum, pričom to je platné pri účasti nad 50 % obyvateľov. Petrák cez pozmeňujúci návrh mení podmienku referenda iba za petíciu platnú pri 30-% účasti ľudí z obce.

"Obce by mohli vydať VZN obmedzujúce prevádzkovanie hazardných hier v prípade, ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier," vysvetľuje v návrhu. Petícia sa podľa neho slov javí ako pružnejšia a prístupnejšia pre občanov.

"Zdá sa, že týmto pozmeňujúcim návrhom ustupujete, ale nedostatočne. Kto rozhodne o tom, či sa narúša verejný poriadok? Ako ste prišli na tých 30 %? Prečo to nie je 20 % či 10 %?" reagoval Alojz Přidal (KDH). Jeho kolegom z opozičných radov sa nepáčila ani podmienka stáleho dozoru, ktorý má na herňu dohliadať.

"Stály dozor má poskytovať v trvalom pracovnom pomere majiteľ automatov. Mne to príde absurdné, aby kontroloval sám seba. Teraz bude napríklad niekto zo St. Nicolaus stáť pri bare, kde sa bude predávať alkohol?" pýtal sa Juraj Droba z SaS. Igor Matovič (OĽaNO) s úsmevom dodal, že možno budú práve títo ľudia naháňať a lákať ľudí do herní.

Plénum bude pokračovať v rokovaní vo štvrtok 29. novembra, a to v prerušenej rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o zdravotnom poistení. Právna norma znamená, že z dividend sa bude od budúceho roka platiť vyšší zdravotný odvod. Sadzba sa totiž má zvýšiť zo súčasných desať percent na 14 percent z vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ má byť maximálne 120-násobok priemernej mzdy. Táto suma sa nebude zaratúvať do celkových príjmov.

Nasledovať bude dnes prerušená diskusia o hazardných hrách a tiež legislatíva obmedzujúca väčšinu platieb v hotovosti, ktorých hodnota prevyšuje 5000 eur. Pre vzťahy medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi má byť tento limit nastavený na 15.000 eur. Zákaz bude mať však aj viaceré výnimky. Témou má byť aj plošné zvýšenie sadzby dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 % pre právnické osoby. Vybraným fyzickým osobám zase zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. Dôjde tak v prípadoch, kedy občan zarába viac ako 3300 eur mesačne.

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Ľubomíra Petráka (Smer-SD), či vzhľadom na to, že v Európskej rade nedošlo k dohode na viacročnom finančnom rámci na roky 2014 až 2020, či bude Slovensko aj v ďalšom období postupovať koordinovane so skupinou priateľov kohézie? Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) chce zase vedieť, či Fico rokoval s najvyšším vedením spoločnosti U. S. Steel o ich zotrvaní na Slovensku, ak nie prečo a ak áno, s akým výsledkom.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies