Smer zamietol návrh Lipšica a Žitňanskej na boj s korupciou

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 13:26 • 2 min
Smer zamietol návrh Lipšica a Žitňanskej na boj s korupciou

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD dnes v parlamente odmietol návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s trestnými činmi korupcie a inými vybranými trestnými činmi, ktorý predložili nezaradení Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Návrh mal poskytnúť ochranu tým, ktorí pomohli napríklad pri objasňovaní korupčného správania sa, krádeže, sprenevery či zneužitia právomocí verejného činiteľa. Ochrana sa mala poskytnúť tomu, kto v trestnom konaní podal oznámenie o skutočnostiach, že bol spáchaný vybraný trestný čin alebo vypovedal ako svedok alebo poskytol iný dôkaz o skutočnostiach, ktoré súvisia s činnosťou jeho zamestnávateľa. Oznamovatelia trestnej činnosti mali byť chránení v pracovnoprávnych vzťahoch, aby ich nebolo možné preložiť či vyhodiť, pokiaľ k tomu nedá súhlas Národný inšpektorát práce. Ochranu podľa návrhu mohol získať aj ten, kto významnou mierou mohol prispieť alebo prispel k objasneniu vybraného trestného činu alebo k zisteniu alebo usvedčeniu jeho páchateľa a podal žiadosť o poskytnutie ochrany. Oznamovatelia trestných činov podľa zákona by mohli dostať odmenu až do 10 percent uchráneného alebo vráteného majetku, ak v trestnom konaní nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie, ktorým bol páchateľ uznaný vinným zo spáchania vybraného trestného činu. Celková suma odmeny však nesmela presiahnuť paťdesiatnásobok minimálnej mzdy. Lipšic považuje za absurdné, aby ľudia, ktorí nájdu odvahu a poukážu na nezákonné konanie, dajú konkrétne dôkazy o takomto konaní, boli nakoniec diskriminovaní, vyhodení z práce, aby mali problém obstarať si svoje živobytie len preto, že prejavia občiansku odvahu. 

Takmer identickú právnu normu ako nezaradení poslanci predložil do parlamentu aj poslanec za KDH Ján Figeľ. Pred hlasovaním ju ale stiahol s tým, aby sa o nej hlasovalo na májovej schôdzi. 

Oblasť ochrany oznamovateľov korupcie treba riešiť aj podľa Pavla Nechalu z Transparency International Slovensko. "Terajší právny stav je zlý a nedostatočný. Na jednej strane štát pri oznamovaní korupcie vyžaduje aktívnu účasť pod hrozbou spáchania trestného činu neoznámenia trestného činu, na druhej strane týmto ľuďom nezabezpečuje žiadnu ochranu," vysvetlil Nechala. Návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi podľa neho dával nástroje na riešenie nedostatkov súčasnej legislatívy. 

Poslanci hlasovaním ukončili rokovanie 16. schôdze parlamentu, na ďalšom zasadnutí sa zídu v máji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies