Smer zablokoval mimoriadny výbor k nákupu drahej pšenice

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 14:28 • 2 min
Smer zablokoval mimoriadny výbor k nákupu drahej pšenice

BRATISLAVA - Poslanci vládneho Smeru-SD zablokovali rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ku kauze štátnych hmotných rezerv.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí, ktoré inicioval podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon, mal šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura vysvetliť, prečo štát nakupoval obilie a cukor za výrazne vyššie ceny, než za aké sa v tom čase bežne predávalo.

Na rokovanie však prišli len poslanci opozície, poslanci vládneho Smeru-SD sa rokovania nezúčastnili a výbor tak nebol uznášaniaschopný. "Robert Fico so svojimi kumpánmi rozkrádajú túto krajinu a poslanci za Smer sa na tom aktívne spolupodieľajú," vyhlásil exminister pôdohospodárstva Simon, ktorý nevýhodný predaj prirovnal ku kauze platinových sitiek. "Je to jasný zámer odložiť rokovania na akýkoľvek termín po prezidentských voľbách," dodal a avizoval, že požiada o zvolanie ďalšieho mimoriadneho rokovania výboru. 

 

Šéf SŠHR Kičura tvrdí, že nákup obilia, pri ktorom mal štát podľa medializovaných informácií prísť o približne 518 tis. eur, prebehol v súlade so zákonom a bol výhodný pre štát. "Som pripravený niesť akúkoľvek zodpovednosť. Som pripravený sa za to postaviť," vyhlásil na rokovaní výboru Kičura, podľa ktorého sa obilie nedalo v tom čase kúpiť lacnejšie. Simon na to reagoval slovami, že aj predaj platinových sitiek prebehol v súlade so zákonom. Vyhlásil tiež, že má dokumenty ktoré dokazujú, že štát mohol nakúpiť aj oveľa výhodnejšie, no obchod bol zmanipulovaný. 

 

Predražený obchod so spomínanou komoditou sa podľa denníka Hospodárske noviny uskutočnil medzi SŠHR a firmou Montir, ktorú vlastní partner finančnej skupiny J&T Igor Rattaj. Podľa medializovaných informácií SŠHR nakúpila od spoločnosti Montir v decembri minulého roka potravinársku pšenicu za 212 eur za tonu, pričom pestovatelia ju v tom čase predávali podľa

Pôdohospodárskej platobnej agentúry za približne 160 eur za tonu. V decembri, kedy sa obchod uskutočnil, sa tona pšenice vykupovala dokonca len po 130 až 150 eur. Na protest proti údajne nevýhodnému obchodu vysypal v pondelok nezaradený poslanec Alojz Hlina pred budovou finančnej skupiny J&T na nábreží Dunaja sto kilogramov pšenice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies