Smer-SD chce opäť odvolávať Mikulca! Skritizoval závery Bezpečnostnej rady

NETKY.SK • 16 September 2021, 18:44 • 2 min
Smer-SD chce opäť odvolávať Mikulca! Skritizoval závery Bezpečnostnej rady

BRATISLAVA - Líder Smeru-SD tvrdí, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry si vymýšľajú trestné činy.

slovakia

left justify in out

Opozičný Smer-SD podá ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň skritizoval závery Bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s aktuálnou situáciou v silových zložkách. Hovorí o škandalóznom zasadnutí. 

 

Pošliapavanie spravodlivosti

Fico skonštatoval, že vzhľadom na závažnú situáciu a podozrenia z marenia vyšetrovaní očakávali odchod Mikulca z funkcie. Poukázal pritom na rôzne podozrenia. Zároveň podotkol, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) nemôže tolerovať pošliapavanie spravodlivosti a právneho štátu.

 

"Bezpečnostná rada je mimoriadne dôležitý ústavný orgán, ktorý zásada v situáciách, kedy je krajina v kríze, alebo kedy treba reagovať na pravdepodobnosť krízových situácií. Vychádzali sme z toho, že Bezpečnostná rada bude rokovať o tom, čo sa deje predovšetkým na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a na Špeciálnej prokuratúre," skonštatoval Fico.

 

Očakával, že rada bude hovoriť o tom, ako si vyšetrovatelia NAKA "vymýšľajú trestné činy, vyrábajú úradné záznamy a na základe týchto vymyslených úradných záznamov a vymyslených trestných činov začínajú trestné konanie vo veci." Tieto informácie podľa Ficových slov vyplývajú z nahrávok a uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA.

 

Myslí si, že sa to nemohlo diať bez toho, aby o tom vedeli minister vnútra a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že vyšetrovatelia zrejme nekonali len tak, ale na niečí pokyn.

 

 

Obnova dôvery v štát

Aj vzhľadom na to Smer-SD očakával, že po rokovaní Bezpečnostnej rady skončí Mikulec vo funkcii. Miesto toho však podľa Ficových slov prišli členovia rady so zámerom odobrať kompetencie Generálnej prokuratúre (GP) SR a posilniť špeciálnu prokuratúru. Hovorí, že tak chcú odobrať právomoci prokurátorom a vyšetrovateľom, ktorí chcú zločiny vyšetriť a pridať ich zločincom.

 

"Môžeme sa tešiť, že nám v bleskovom tempe predložia do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní šialené novelizácie Trestného zákona a Trestného priadku. Výrazne sa posilní Lipšic a výrazne sa oslabí generálny prokurátor Žilinka," podotkol.

 

Bezpečnostná rada štátu sa zišla vo štvrtok popoludní v reakcii na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Premiér po jej rokovaní avizoval vznik odbornej pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát.

 

Od pondelka (20. septembra) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí Generálnej a Špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 Trestného poriadku či skrátenie väzby. Nevylúčil, že úpravy budú schvaľovať v zrýchlenom režime.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Premiér potvrdil, že do bezpečnostných zložiek štátu sa infiltrovala mafia!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies