Sme o krok bližšie k oceánom bez plastov, čistenie môže čoskoro pokračovať

NETKY.SK • 21 August 2019, 11:5 • 2 min
Sme o krok bližšie k oceánom bez plastov, čistenie môže čoskoro pokračovať

Spoločnosť The Ocean Cleanup zdokonalila svoj systém na zachytávanie plastov v Pacifiku. Zdá sa, že čistenie bude odteraz oveľa efektívnejšie.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť mladého ekológa Boyana Slata z Holandska, The Ocean Cleanup, sa po prvotnom neúspechu s čistením oceánov nevzdáva. Po nie veľmi úspešných testoch sa púšťajú do druhého pokusu, ktorý zrealizujú pomocou nového a vylepšeného systému 001/B.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Since we’re back in the patch, here’s a recap of our plans for System 001/B.

Príspevok, ktorý zdieľa The Ocean Cleanup (@theoceancleanup),

 

Problém s prvou verziou čistiaceho systému, ktorý je známy pod názvom Wilson, bol v tom, že hoci sa mu úspešne podarilo zachytiť plávajúci odpad, sieť to nevydržala a po čase začali plasty unikať späť do oceánu. Toto by sa po novom už diať nemalo, pretože The Ocean Cleanup pristúpili k dômyselnej inovácii.

 

 

Tím Boyana Salta testoval dve verzie nového systému. Obe sa zaoberali rýchlosťou, akou sa má čistiaca konštrukcia pohybovať. Prvý variant zahŕňaj nový typ bójí, ktoré by pomocou vetra umožňovali vyššiu rýchlosť. Druhou možnosťou bol naopak akýsi „padák“ brzdiaci plávajúce rameno. A práve ten sa ukázal ako efektívnejšia voľba.

 

Okrem toho však The Ocean Cleanup rieši ešte jeden problém s tzv. Twilight zónou, kde sa zachytený odpad nechcene dostáva, pričom hrozí riziko, že odtiaľ bude unikať. Tejto otázke sa spoločnosť ešte  musí povenovať. Testovať sa bude až do momentu, kým sa nepreukáže, že systém zachytávania plastov je dostatočne efektívny. Potom bude nasledovať fáza znižovania výrobných nákladov, aby bolo možné vyrobiť celú „flotilu“ čistiacich systémov, ktoré si poradia s pacifickým „ostrovom“ plastu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona