Slovinsko požiada EÚ o policajné posily pre hranicu s Chorvátskom

NETKY.SK • 20 Október 2015, 18:34 • 2 min
Slovinsko požiada EÚ o policajné posily pre hranicu s Chorvátskom

BRUSEL/ĽUBĽANA - Slovinský prezident Borut Pahor dnes povedal, že Slovinsko požiada Európsku úniu o vyslanie policajných posíl na jeho hranicu s Chorvátskom, aby tam pomohli so stúpajúcim počtom utečencov smerujúcich do západnej Európy.

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme rýchlo pomoc od Európskej únie," oznámil dnes Pahor na tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

 

Podľa slovinského ministerstva vnútra prišlo od piatka, keď Maďarsko uzavrelo svoju južnú hranicu, do Slovinska asi 19.500 utečencov.

 

Slovinsko dnes posilnilo ochranu svojich hraníc 140 vojakmi, ktorí pracujú pod vedením polície. Na tlačovej konferencii to oznámil štátny tajomník ministerstva vnútra Boštjan Šefic, ktorý v odpovedi na otázku, či sa Slovinsko uchýli k výstavbe podobného plotu, aký má Maďarsko, nevylúčil možnosť postavenia "fyzických prekážok" na hraniciach.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok informoval, že v Srbsku, ktoré susedí s Chorvátskom, uviazlo viac ako 10.000 migrantov a mnohí ďalší ešte smerujú do tejto krajiny.

 

Slovinsko mieni upozorňovať Európsku úniu každodenne na pomery v krajine a je pripravené akceptovať aj pomoc zo zahraničia v podobe policajtov, ktorí by posilnili ochranu tamojšej schengenskej hranice. V Ľubľane to dnes vyhlásil predseda slovinskej vlády Miro Cerar. Zdôraznil, že zastavenie prílevu utečencov a migrantov si vyžaduje solidaritu v rámci Európskej únie.

 

Cerar označil za neprijateľné správanie Chorvátska, ktoré nekontrolovane posiela migrantov na hranicu so Slovinskom. Pripustil preto možnosť, že Ľubľana požiada zahraničie o pomoc pri posilnení ochrany slovinsko-chorvátskej štátnej hranice. Zároveň poznamenal, že ochrana južnej schengenskej hranice Slovinska je zárukou nepotrebnosti posilňovania hraničných kontrol vnútri únie.

 

Napriek tomu, že Ľubľana obmedzila počet migrantov, ktorí môžu vstúpiť na slovinské územie, na 2500 denne, ich v pondelok pricestovalo viac ako osemtisíc. Dnes do poludňajších hodín prišlo ďalších šesťtisíc ľudí, veľká časť z nich nelegálne cez tzv. zelenú hranicu.

 

Slovinská vláda dnes schválila novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Novelu ešte dnes dostanú poslanci parlamentu a proces jej schválenia je v Ľubľane považovaný za čistú formalitu. Prví vojaci by sa na štátnych hraniciach mohli objaviť preto už v stredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies