Zomrel Colin Cantwell, ktorý navrhol ikonické objekty do Hviezdnych vojen

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 06:11 • 2 min
Zomrel Colin Cantwell, ktorý navrhol ikonické objekty do Hviezdnych vojen

LOS ANGELES – Americký konceptuálny výtvarník a dizajnér Colin Cantwell, ktorý navrhol mnohé fiktívne kozmické objekty do filmovej série Hviezdne vojny, zomrel vo veku 90 rokov. Správu priniesla v pondelok stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Cantwell sa narodil v roku 1932 v americkom štáte Colorado, vyštudoval animáciu a architektúru. Počas tzv. vesmírnych pretekov medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom v 60. rokoch pracoval pre Laboratórium prúdového pohonu (JPL) a Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

 

 

Záujem o architektúru i vesmír priviedol Cantwella k úspechu v Hollywoode. Prvým sci-fi filmom, na ktorom sa podieľal, bola snímka 2001: Vesmírna odysea (1968) od Stanleyho Kubricka. Cantwell pracoval na špeciálnych fotografických efektoch a pomohol vytvoriť dramatickú úvodnú vesmírnu scénu tohto filmu.

 

 

George Lucastvorca Hviezdnych vojen – ho požiadal, aby pre pôvodný film z roku 1977 navrhol a vyrobil prototypy vojenskej základne Death Star, vesmírnej stíhačky TIE Fighter či vesmírnych lodí X-Wing, Star Destroyer a Millennium Falcon. Cantwell takisto pracoval na filme Blízke stretnutia tretieho druhu (1977) od Stevena Spielberga. Bol aj konzultantom v oblasti počítačovej grafiky pre film Vojnové hry (1983), ktorý režíroval John Badham. Colin Cantwell, ktorý napísal aj dva sci-fi romány, zomrel podľa vyjadrenia svojich blízkych v piatok. V posledných rokoch ho sužovala Alzheimerova choroba.

 

Možno vás zaujme: Zomrel známy škótsky gitarista Ricky Gardiner



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies