Šok vo Francúzsku! Le Penová už nie je obvinená z prejavov šíriacich násilie

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 21:39 • 2 min
Šok vo Francúzsku! Le Penová už nie je obvinená z prejavov šíriacich násilie

PARÍŽ - Francúzsky súd oslobodil krajne pravicovú líderku Marine Le Penovú a jej kolegu od obvinení z porušenia zákonov o nenávistných prejavoch zverejnením troch snímok zverstiev extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) na Twitteri.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie súdu 

Súd v parížskom Nanterre uznal, že snímky sú násilné, ale spadajú pod politický protest a právo na slobodu prejavu, informuje spravodajský portál BBC.

 

Podpora videí 

Proces, ktorý sa začal vo februári, sa týkal príspevkov Le Penovej a jej kolegu Gilberta Collarda na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter z decembra 2015, ktoré zobrazovali vraždy spôsobené IS. Na jednej snímke bolo telo amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého uniesli a zabili v Sýrii počas práce o sýrskej občianskej vojne pre Agence France-Presse a GlobalPost. Ďalší záber ukazoval zavraždeného jordánskeho pilota a tretí sýrskeho vojaka, ktorého prešiel tank.

 

img


Le Penová zverejnila snímky počas potýčky s novinárom Jean-Jacquesom Bourdinom a po džihádistických útokoch, ktoré si v Paríži vyžiadali 130 mŕtvych. Keď Bourden porovnal IS s Le Penovej stranou Národný front, zverejnila snímky s popisom "Toto je Daeš (arabský názov IS)". Collard následne tweetoval podobný odkaz.

 

 

Možný trest 
Politikov obvinili zo šírenia správ násilnej povahy, ktoré by mohli vážne uškodiť ľudskej dôstojnosti, a prokurátori žiadali udelenie pokuty 5 000 eur. Stíhanie sa začalo po odobraní Le Penovej parlamentnej imunity a politička musela podstúpiť v rámci vyšetrovania aj psychiatrické testy.

 

Le Penová, ktorá je vnímaná ako hlavná rivalka Emmanuela Macrona v nadchádzajúcom boji o prezidentský úrad, proces odsudzovala ako politicky motivovaný.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies