Slovenský komorný orchester zahrá vo Švajčiarsku

NETKY.SK • 24 August 2018, 14:08 • 2 min
Slovenský komorný orchester zahrá vo Švajčiarsku

BRATISLAVA - Komorné teleso Slovenskej filharmónie, Slovenský komorný orchester predstaví naše hudobné interpretačné umenie vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Do krajiny Helvétskeho kríža odcestujú členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom v nedeľu 26. augusta a na budúci týždeň vystúpia na letnom hudobnom festivale Murten Classics.

 

Na podujatí odohrajú dva koncerty, v utorok 28. a v stredu 29. augusta. Ako informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, po ich boku sa predstavia viacerí zahraniční umelci, medzi ktorými nebude chýbať umelecký riaditeľ festivalu, švajčiarsky dirigent Kaspar Zehnder. Publiku ponúknu program zostavený z diel Josepha Haydna, Leoša Janáčka, Johanna Sebastiana Bacha, Edvarda Griega a ďalších.

 

Slovenský komorný orchester, donedávna známy pod pôvodným dlhším názvom Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmónie. Pri jeho zrode stál Bohdan Warchal (1930 – 2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Pod vedením Warchala sa stal popredným telesom slovenského interpretačného umenia a preslávil sa aj v zahraničí.

 

Ťažiskom repertoáru orchestra bola hudba baroka, neskôr i hudba 19. a 20. storočia vrátane množstva premiér slovenských a zahraničných skladateľov. Bohdan Warchal viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nástupcom sa stal Ewald Danel (1956), ktorý je umeleckým vedúcim orchestra od roku 2001. Pod jeho vedením sa orchester zameral na hudbu romantizmu a 20. storočia. Okrem pravidelných koncertov na pôde Slovenskej filharmónie, účinkovania na festivaloch a koncertných turné v zahraničí, orchester robí aj špeciálne koncertné projekty. Medzi iným po prvýkrát na Slovensku predniesol na jednom koncerte kompletné Bachove Brandenburské koncerty a Orchestrálne suity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies