Slovenský film Nickyho rodina bol prvýkrát premietaný v Bruseli

NETKY.SK • 10 Február 2016, 09:28 • 2 min
Slovenský film Nickyho rodina bol prvýkrát premietaný v Bruseli

BRUSEL - Utorňajší večer v bruselskom kine Cinema Aventure patril deťom: 669 českým a slovenským židovským deťom, ktorým život na prahu druhej svetovej vojny zachránil Sir Nicolas Winton. Pod záštitou veľvyslanectiev Slovenskej republiky a Českej republiky sa premietal najoceňovanejší slovenský dokumentárny film vo svete Nickyho rodina.

slovakia

left justify in out

"Keby som si mohol vybrať človeka, s ktorým chcem ísť na dovolenku tak by to bol Nicholas Winton," povedal na adresu hlavného hrdinu filmu režisér Matej Mináč. Spolu s producentom a scenáristom Patrikom Paššom v rozhovore pre TASR spomínali na stretnutia s Wintonom, ktorý bol podľa ich slov najskôr rezervovaný. Pripomenuli, že si nepotrpel na slávu, ale keď videl odozvy ľudí na film, najmä reakcie detí, tak slovenských tvorcov zavolal do Londýna na besedy so školákmi a tvrdil, že film a historické udalosti v ňom pomáhajú mladým ľuďom hľadať hodnotové kritériá.

 

"Vtedy sme si uvedomili, že je naša povinnosť s týmto filmom ďalej pracovať a šíriť ho po svete," uviedol Pašš.

 

To sa slovenským filmárom darí, lebo podľa slov Mináča a Pašša film Nickyho rodina, s ktorým získali aj cenu EMMY, bol premietaný na všetkých kontinentoch, zúčastnil sa vyše 200 filmových festivalov a získal 40 prestížnych ocenení. Pašš uviedol, že najviac si vážia, keď film získa Cenu diváka.

 

Obaja zdôraznili, že úspech filmu je aj úspechom slovenskej kinematografie. Bol v distribúcii v Austrálii, Kanade, vo Francúzsku, celý rok ho premietali kinosály v USA a záujem prejavilo Japonsko.

 

 

"Naposledy sa náš film premietal na BBC1 - 27. januára. Je to obrovská vec pre slovenský film. Málokedy hlavný kanál BBC uvádza diela od nás," skonštatoval Mináč. Pašš v tejto súvislosti dodal, že generálny riaditeľ BBC Tony Hall označil film za jeden z najlepších, aké kedy videl a za najlepší dokument na tému holokaustu.

 

Film Nickyho rodina bol premietaný v Belgicku prvýkrát: premiéra sa vydarila a sála bola plná. Podľa slov Mináča a Pašša to však nemusí byť naposledy. Je možné, že počas slovenského predsedníctva v EÚ, v druhom polroku 2016, sa s filmom do Bruselu vrátia a privezú aj ďalší Mináčov film Očami fotografky, ktorý patrí do filmového cyklu o Wintonových deťoch.

 

"Odozvy na film sú fenomenálne. Mladí ľudia sú inšpirovaní skutkom Nicholasa Wintona. Hovoria, že keď on toto dokázal počas vojny, tak čo všetko môžeme my dokázať počas mieru," povedal Mináč. Pašš priznal, že mnohí diváci film prirovnávajú k snímke Schindlerov zoznam, ale ich film je o slušnosti a tolerantnosti Nicholasa Wintona a práve to sú hodnoty, ktoré oslovujú divákov po celom svete.

 

Mináč v závere zdôraznil, že film v kinosálach začína projekciou Nicholasa Wintona, v ktorej sa divákom prihovára s nádejou, že vo filme nájdu to dobré, čo ich posunie do budúcnosti.

 

Producentom filmu Nickyho rodina sa podarilo vypátrať okolo 300 zo 669 zachránených detí z predvojnového Československa. Britský premiér David Cameron založil nadáciu, ktorá pátra po Wintonových deťoch aj po jeho smrti. Sir Nicholas Winton zomrel 1. júla 2015 vo veku 106 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies