Slovenský automobilový zväz vyzýva k udržateľnosti a väčšéj konkurencieschopnosti priemyslu

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 16:19 • 2 min
Slovenský automobilový zväz vyzýva k udržateľnosti a väčšéj konkurencieschopnosti priemyslu

TÁLE - Účastníci III. ročníka konferencie Newmatec, ktorá sa koná v týchto dňoch na Táľoch pod patronátom Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP), prijali spoločné memorandum. Svojou výzvou chcú dôrazne upozorniť verejnosť, odborové organizácie a najmä orgány štátnej a verejnej správy na aktuálnu situáciu a potreby nielen automobilového priemyslu, ale aj celého priemyslu v Slovenskej republike.

slovakia

left justify in out

Automobilový priemysel prechádza podľa účastníkov konferencie prelomovým obdobím. Do jeho fungovania vstupujú významné technologické faktory, digitalizácia výroby i logistiky. Nové trendy prinášajú zmeny v infraštruktúre a riadení podnikov, zvýšené požiadavky na investície i výskum.

Digitalizácia sa bude týkať aj samotných produktov, prichádzajú autonómne riadené automobily. Práve na tieto výzvy reagujú účastníci konferencie, podľa ktorých automobilový priemysel je rozhodujúcim priemyslom v Slovenskej republike s podielom na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) vyšším ako 12 percent. V najbližších dvoch rokoch by tento podiel mal stúpať vzhľadom na očakávaný efekt rozbehu automobilky Jaguar Land Rover.

Digitalizácia priemyslu, ako súčasť procesov zahrnutých v rámci Stratégie Priemysel 4.0, prináša rozsiahle zmeny v infraštruktúre a riadení podnikov, zvýšené požiadavky na investície a presun pracovných postov z nižšie kvalifikovaných na intelektuálne náročnejšie pozície. Požiadavka na kvalifikovanú pracovnú silu bude neustále narastať, keďže v priemysle vzniknú celkom nové profesie s  požiadavkami, ktoré sa ešte len budú formulovať.

Výskum a vývoj v automobilovom priemysle dosahuje v súčasnosti len zhruba desaťpercentnú úroveň  v porovnaní s rozvinutými západoeurópskymi krajinami a je výrazne nižší ako v okolitých krajinách. Aktivity výskumu a vývoja sú pritom považované za významný faktor stability automobilového priemyslu a tlak na inovácie, tak produktov ako aj procesov ich význam neustále zvyšuje.

Pre udržanie konkurencieschopnosti automobilového priemyslu na Slovensku považujú účastníci konferencie za rozhodujúce plnenie piatich bodov. V prvom bode ide o nastavenie prostredia a podmienok podporujúcich rozvoj aplikovaného výskumu, vývoja a inovácií a uplatnenie efektívnych nástrojov pre motiváciu a rozvoj priemyselného sektora, na podporu výskumu a vzdelávania v spolupráci s priemyselnou praxou. Ďalším bodom je vytvoriť pružný trh práce, umožňujúci pohotovo reagovať na zmeny požiadaviek, na počet a kvalifikáciu disponibilných pracovných síl. Požadujú tiež zásadne zmeniť vzdelávací systém v Slovenskej republike a zvýšiť počet absolventov technických univerzít.

Ďalej je podľa nich nutné vytvoriť podmienky a prostredie pre aplikáciu digitalizácie priemyslu a potrebnej infraštruktúry v zmysle princípov Stratégie Priemysel 4.0. Ako posledné žiadajú stabilizovať ekonomické a podnikateľské prostredie Slovenskej republiky zmysluplne riadeným rastom miezd, znižovaním cien energií, znižovaním administratívnej záťaže a vytváraním podmienok pre rast a rozvoj ekonomiky SR.

„Naplnenie uvedených požiadaviek považujeme za kľúčové podmienky pre udržanie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu,“ uviedol pre agentúru Juraj Sinay, prezident ZAP. Na konferencii sa zúčastňuje 250 predstaviteľov automobilového priemyslu.

Konferencia NEWMATEC 2017 je znalostné fórum zamerané na nové materiály, technológie a inovácie, ktoré určujú súčasné a budúce trendy automobilového a pridruženého priemyslu. Konferencia sa koná sa koná 28. a 29. marca na Táľoch pod záštitou Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky je dobrovoľné združenie právnických osôb pôsobiacich v oblastiach automobilového priemyslu. V súčasnosti združuje 161 právnych subjektov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies