Slovensko získalo v Riu prvú medailu: Beňuš strieborný v C1!

NETKY.SK • 10 August 2016, 08:24 • 2 min
Slovensko získalo v Riu prvú medailu: Beňuš strieborný v C1!

RIO DE JANEIRO - Slovensko získalo na olympijských hrách v Riu de Janeiro prvú medailu. V utorok ju vybojoval singlkanoista Matej Beňuš, ktorý predviedol vo finále C1 životnú jazdu bez trestných sekúnd a svoju premiérovú účasť pod piatimi kruhmi okorenil striebrom. Z desiatky finalistov ho v Parku Deodoro zdolal len zlatý Francúz Denis Gargaud Chanut, tretí skončil Japonec Takuja Haneda. Beňuš získal pre Slovensko jubilejný 30. olympijský kov v ére samostatnosti.

slovakia

left justify in out

Zverenec trénera Juraja Minčíka už v kvalifikačných jazdách ukázal, že na kanáli v Riu bude mať medailové ambície. Tú semifinálovú zašiel na istotu, aby spoznal nástrahy novopostavenej trate, aj preto postúpil medzi desiatku najlepších až z ôsmeho miesta. Na nemeckého lídra Siderisa Tasiadisa stratil viac ako päť sekúnd, nič to však neznamenalo, keďže na štart finále sa všetci kanoisti postavili od nuly.

 

Už prvý Američan Casey Eichfeld predviedol mimoriadne odvážnu jazdu a nebyť štyroch trestných sekúnd, útočil by dokonca na medailové pozície. Beňuš, ako tretí v poradí, zvolil od začiatku mimoriadne dravý akcent, perfektnými otočkami na pádle zvládol všetky protiprúdne bránky a hoci mierne zastal vo valci pred tou dvadsiatou, do cieľa dopádloval v skvelom čase 95,02. Z veľkých favoritov sa na neho nechytili Brit Florence, Japonec Haneda či Slovinec Savšek. Až Gargaud Chanut napodobnil Beňušov výkon a do cieľa dorazil s náskokom 85 stotín pred Slovákom. Elosegi "spanikáril" hneď na začiatku, na trati nabral štyri trestné sekundy a po dojazde do cieľa potvrdil prvú medailovú istotu pre Slovensko. Jej lesk napokon zariadil Nemec Tasiadis. Ani on sa nevyhol dotyku s bránkou, do cieľa prišiel až piaty, čo znamenalo zisk striebra pre Beňuša.

 

Dvadsaťdeväťročný slalomár potvrdil v olympijskom kanáli skvelé načasovanie formy, ktorá mu v doterajšom prebiehajúcom kalendárnom roku trošku chýbala. Sezónu síce odštartoval prvým miestom na medzinárodných majstrovstvách oceánie v Penrithe, no na pretekoch SP v španielskom Seu skončil až dvadsiaty a vo francúzskom Pau ôsmy. Individuálnu medailu nezískal ani na domácom kontinentálnom šampionáte v Liptovskom Mikuláši, kde skončil piaty. Napriek tomu patril v Riu medzi favoritov na cenný kov, keďže od novembra minulého roka do júla odpádloval v olympijskom kanáli desiatky tréningových hodín.

 

Beňuš v Riu zároveň nadviazal na "kovovú" šnúru Michala Martikána, ktorý pod piatimi kruhmi žal úspechy od OH 1996 v Atlante. Slovenský vodný slalom tak dosiahol pódiové umiestnenie v C1 už na šiestych olympijských hrách za sebou, pričom medailovú zbierku v disciplíne za spomínané obdobie rozšíril na sedem kusov. Päť z nich (dve zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú) vybojoval Martikán, ďalší bronz pridal v Sydney 2000 Beňušov súčasný tréner Juraj Minčík.

 

Jeho zverenec odštartoval súťažnú cestu za vysneným olympijským kovom v roku 2007. K úspechu pričuchol hneď na začiatku, keď ako člen hliadky C1 po boku Martikána a Alexandra Slafkovského pozbieral na medzinárodných podujatiach viacero zlatých ocenení. Majstrovstvá sveta ovládlo spomínané trio v rokoch 2009-2011 a následne nepretržite od pražského šampionátu 2013. Z ME má v zbierke ďalších šesť najjagavejších kovov. Okrem tímových úspechov Beňuš úspešne dokráčal aj za tými individuálnymi, a to najmä v Svetovom pohári. Z triumfu sa tešil na pretekoch v L’Argentiere-la-Bessée 2011 aj Krakove 2015 a v rokoch 2010, 2015 aj z celkového víťazstva v seriáli SP.

 

finále C1 - výsledky:

1. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 94,17 s. (0 tr. sekúnd), 2. Matej BEŇUŠ (SR) +0,85 s (0), 3. Takuja Haneda (Jap.) +3,27 (0), 4. Vitězslav Gebas (ČR) +3,40 (0), 5. Sideris Tasiadis (Nem.) +3,73 (2), 6. Benjamin Savšek (Slov.) +5,19 (4), 7. Casey Eichfeld (USA) +5,52 (4), 8. Ander Elosegi (Šp.) +7,10 (4), 9. Jose Carvalho (Port.) +11,57 (4), 10. David Florence (V.Brit.) +14,83 (4)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies