Slovensko vyšle na maďarsko-srbskú hranicu 50 policajtov, posilnia hliadkovacie jednotky

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:53 • 2 min
Slovensko vyšle na maďarsko-srbskú hranicu 50 policajtov, posilnia hliadkovacie jednotky

BRATISLAVA - Slovensko vyšle do Maďarska 50 policajtov. Informáciu o ich vyslaní dnes vzala vláda na vedomie. Hliadkovú činnosť na maďarsko-srbskej hranici by mali začať budúci týždeň. Vyslaní tam budú predbežne jeden mesiac. Týmto Slovensko reaguje na oficiálnu žiadosť maďarského ministra vnútra o výpomoc pri hliadkovej činnosti na území Maďarska.

slovakia

left justify in out

"Je to potvrdením solidarity v rámci Vyšehradskej štvorky. Je zrejmé, že v súčasnosti patrí maďarská hranica medzi jeden z najexponovanejších úsekov vonkajších hraníc EÚ," uvádza sa vo vládnom materiáli. Slovenská strana zabezpečí pre policajtov výstroj a výzbroj, ktorý tvorí ručná guľová zbraň, putá, obušok, kaser a podľa možností aj zariadenia na nočné videnie a motorové vozidlá. Maďarská strana im garantuje ubytovanie, stravovanie a pohonné látky. Ako po rokovaní doplnil minister vnútra Robert Kaliňák, popri 50 policajtov pôjde do Maďarska aj 17 ľahkých terénnych vozidiel a dve, ktoré sú určené na transport.

 

Vybrali sa príslušníci Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície zo Sobraniec, krajských riaditeľstiev v Košiciach a Banskej Bystrici a časti Nitrianskeho kraja. Takže sú jazykovo vybavení a môžu pomáhať pri prekladaní do a z maďarčiny aj svojim kolegom z ČR, prípadne Poľska. Podľa premiéra Roberta Fica v prípade ak sa k tejto pomoci pridá Poľsko, tak pôjde o mimoriadne významnú iniciatívu Vyšehradskej štvorky. "V praxi sa málokedy vyskytuje takáto spolupráca v takej citlivej oblasti," poznamenal. Varšava by v priebehu dnešného dňa mala oznámiť, ako a či bude pri ochrane srbsko-maďarských hraníc participovať.

 

Ako dodal Fico, po mesiaci sa vyhodnotí fungovanie tejto iniciatívy. Ďalej za vládu deklaroval pripravenosť, v prípade záujmu, pomáhať na bilaterálnej báze aj iným štátom. Napríklad by sa to mohlo týkať Grécka pri budovaní hot spotov. Premiér upozornil, že migračná kríza v Európe je naďalej veľmi hlboká, pričom za dôležité považuje, že európski lídri už začínajú vnímať realitu a prijímať fakt, že väčšina z migrantov má hlavne ekonomické záujmy. Rovnako je rád postupnému konštatovaniu, že EÚ na začiatku nezvládla migračný nápor a irelevantnosti povinných kvót.

 

Budapešti so zvládnutím prílevu utečencov na hraniciach už pomáha Česká republika. Česká vláda ponúkla Maďarsku na stráženie vonkajších hraníc EÚ 50 policajtov a 100 vojakov. Minulý týždeň schválila vyslanie 25 vojakov. Špeciálne vypraveným vlakom vyrazilo v utorok (13.10.) do Maďarska 21 českých vojakov s technikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies