Slovensko vyčlenilo ďalších 11 mil. eur na podporu zamestnanosti mladých

NETKY.SK • 21 September 2013, 11:01 • 2 min
Slovensko vyčlenilo ďalších 11 mil. eur na podporu zamestnanosti mladých

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tento mesiac uskutočnilo zmeny v niektorých národných projektoch, ktoré majú pomôcť ľuďom nájsť si prácu. Tie sa v súčasnosti zameriavajú najmä na nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov a znevýhodnených uchádzačov nad 50 rokov, ktorí sú v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Z dôvodu záujmu zamestnávateľov o čerpanie prostriedkov z predchádzajúceho národného projektu plánuje ministerstvo v tejto forme podpory tvorby pracovných miest pokračovať. Zamestnávatelia tak od 12. septembra môžu opäť požiadať o poskytnutie príspevku na podporu pracovných miest v rámci nového národného projektu. "Riadiaci orgán rozhodol o alokácii ďalších viac ako 11 miliónov eur. Projekt sa zameriava na cieľovú skupinu mladých nezamestnaných do 29 rokov, ktorí sú uchádzačmi o zamestnanie a sú v evidencii úradu najmenej jeden mesiac," priblížil hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Národné projekty zamerané na podporu tvorby pracovných miest rezort práce spustil už v novembri minulého roka. Vyčlenených bolo na ne 70 miliónov eur z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Zamestnávatelia tak mohli požiadať o čerpanie finančných prostriedkov z týchto projektov, pričom peniaze dostávajú počas 12 mesiacov. Podmienkou ich čerpania je udržať pracovné miesto aspoň 6 mesiacov. V auguste tohto roka jeden z projektov skončil a podarilo sa vďaka nemu podporiť vytvorenie 8941 pracovných miest.

Ako však Stuška dopĺňa, okrem národných projektov sa ministerstvo v súčasnosti zameriava aj na opatrenia strednodobého charakteru. "Ide napríklad o identifikáciu potrieb zručností na trhu práce a dopytu po kvalifikovanej pracovnej sile, a to prostredníctvom Národnej sústavy povolaní," dodáva hovorca. Ľudia si prostredníctvom tohto registra môžu napríklad zistiť, aké najčastejšie požiadavky majú firmy na svojich budúcich zamestnancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies